Milanović ponovno šalje otrovne strelice Putinu: ‘Bar nas nije optužio da smo kao Putin’

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama predsjednik Republike Zoran Milanović nastavio je u petak u Biloxiju, u saveznoj državi Mississippi gdje je posjetio hrvatsku zajednicu i sastao se s gradonačelnikom Biloxija Andrewom Gilichem koji je i sam porijeklom Hrvat. Na svečanosti u gradskoj vijećnici Biloxija, a povodom posjete predsjednika Milanovića, gradonačelnik Gilich je 22. rujna proglasio Danom hrvatske baštine u gradu Biloxiju, a isto je učinio i guverner Mississippija Tate Reeves za područje cijele savezne države Mississippi.

Predsjednik Republike kazao je na svečanosti kako je ugodno iznenađen organiziranošću i povezanošću Hrvata koji žive u toj saveznoj američkoj državi s Domovinom. Riječ je o zajednici iseljenika uglavnom iz Dalmacije koja je pronašla svoj dom na obali Biloxija. „Ova zajednica iseljenika s dalmatinskih otoka, odakle je većina svih hrvatskih iseljenika – posebice s Brača i Hvara – i nekih dijelova dalmatinskog zaleđa, odakle je gradonačelnik Biloxija, iznenađenje je”, rekao je predsjednik Milanović koji je prvi hrvatski predsjednik, ali ujedno i prvi hrvatski državni dužnosnik, koji je posjetio Hrvate u Biloxiju.

Milanović oštro uzvratio dvojcu koji je dobio svoje:’To mu neće nikada proći, a Kosovo je realnost’

Predsjednik Milanović istaknuo je, nadalje, važnost pomorskog nasljeđa hrvatskog naroda te njegovu dugogodišnju povezanost s morem: „Hrvati su jedini slavenski narod koji su pomorci. Živimo od mora, uz more i s morem stoljećima i sve se bazira na tome, od inovacija do prihoda.“ Govoreći o povijesti iseljavanja Hrvata u Mississippi, kazao je kako iz razgovora s njima vidi da mnogi znaju za otok s kojeg su došli – otok Brač. „Dođite na Brač uvjerite se sami, ali siguran sam da će vam se svidjeti i da ćete zavoljeti zemlju svojih predaka“, poručio je Predsjednik Milanović članovima hrvatske zajednice.Hrvati su u Biloxi, u Mississipi, počeli dolaziti početkom 20. stoljeća, najviše s otoka Brača. Bavili su se uglavnom škamparanjem, čime se bave i dalje, ali novi naraštaji se bave i  drugim profesijama.

Uz gradonačelnika Biloxija i guvernera Mississippija, na svečanosti su bili i američki senatori Roger Wicker i Cindy Hyde-Smith, te kongresmen Mike Ezell.

Predsjednik Milanović u subotu će posjetiti hrvatsku zajednicu u New Orleansu, gdje će sudjelovati na svečanosti otvaranja novog Hrvatskog doma.

Predsjednik odgovorio Vučiću: Želi biti kao Putin

Predsjednik je iskoristio priliku i odgovorio nekim regionalnim govornicima na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, prije svega srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću oko Kosova.

“Legneš na bombu i ležiš i ležiš i bomba neće eksplodirati, a ti ne možeš ustati i počne te žuljati i ti dobivaš senzacije na koži, dekubitus, u jednom trenutku moraš vidjeti što ćeš s bombom. Srbija je na neki način legla na bombu i s nje se ne miče, a svjesni su da je Kosovo realnost”, rekao je predsjednik.

“Bar nas nije optužio da smo kao Putin, to valjda zato jer on želi biti kao Putin”, poručio je Milanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI