MILANOVIĆ PONOVNO NA UDARU IZ SUSJEDSTVA! ‘Njegove izjave nisu niti malo u skladu sa državničkim ponašanjem’

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u petak je poručio hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću kako su njegovi istupi u kojima komentira stanje u susjednoj državi “ispod razine ozbiljnog državničkog ponašanja”.

“Dobri odnosi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su jako važni, kako za ove države, tako i za cijelu regiju. Pozivam predsjednika Hrvatske na rješavanje otvorenih pitanja s BiH u skladu s međunarodnim pravom, i na relaksaciju ukupnih odnosa. Takav pristup će pomoći i rješavanju unutarnjih odnosa u BiH”, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz Džaferovićeva ureda u Sarajevu.

Ističući kako duboko poštuje žrtve koje je Hrvatska podnijela tijekom velikosrpske agresije, Džaferović je kazao kako je upravo to a ne njegova potreba da se “druži s Milanovićem” bila razlogom njegova odlaska u Vukovar kada se obilježavala obljetnica pada tog grada.

Kazao je i kako su njegovi postupci sukladni onome što je u svojim presudama ustanovio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te očekuje da se tako ponašaju i drugi državnici u regiji pa i Milanović.

Džaferović je time očito aludirao na izjave hrvatskog predsjednika koji je u četvrtak kazao kako postoje “različite vrste genocida” pri čemu je onaj u Srebrenici stavio na nižu razinu od onih koji su počinjeni tijekom holokausta.



Za Džaferovića su Milanovićeve izjave “sramotno i nedopustivo” komentiranje genocida u Srebrenici kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin.

“Milanović evidentno želi, na neki način, ublažiti opravdane osude i prijezir europske, bosanskohercegovačke i hrvatske javnosti upućene Dodikovoj stranci i HDZ-u BiH, nakon što su pokušali osporiti zakon o zabrani nijekanja genocida i ratnih zločina”, stoji u Džaferovićevoj izjavi u kojoj je on podsjetio hrvatskog predsjednika na ono što je kazao u povodu 25. obljetnice genocida u Srebrenici ističući kako ga to obvezuje i kao čovjeka i kao državnika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI