MILANOVIĆ PONOVNO BEZ ‘DLAKE NA JEZIKU’: ‘Plenković je premijer male države koji dopušta da ju razvlače kao bludnicu po cesti’

Screenshot/N1

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je održao konferenciju za novinare.

Na početku se osvrnuo na pristupanje Finske i Švedske NATO-u.

“Danas su Finska i Švedska podnijele molbu za pristupanje NATO-u i na to bih htio skrenuti pozornost. Onima koji ne žele to vidjeti, da vide kako se ponašaju države koje brinu o svojim interesima i za to koriste sve raspoložive instrumente”, rekao je Milanović.

Dodao je da je previše ono što Turska traži od Švedske, ali da ona na to ima pravo i da NATO zbog toga danas nije mogao donijeti nikakvu odluku.

“Nitko nije razgovarao. Jesu li se švedski kralj ili premijerka javili turskom predsjedniku? Nisu, potpuno zanemaruju Ankaru, i onda pet minuta do 12 Turci kažu ne, ne gledamo pozitivno na to, da bi na kraju Turci razgovarali s onima koji jedini mogu nešto promijeniti. Ne znam što će se iz toga izroditi, je li moguće da Švedska zadovolji turske zahtjeve. Pristane li na neke od tih zahtjeva, to neće biti ista država. Neće biti ista ni ulaskom u NATO. Pristane li na ono što turska traži, njihova vjerodostojnost će se raspasti. Turska sigurno neće odustati”, istaknuo je.



Podsjetio je kako su turski dužnosnici rekli da im “narod ne dopušta da ih prime u NATO” te kako se on nikad ne bi usudio reći nešto takvo.

“Turska će skupo prodati svoj status u NATO-u. Kako se ponaša Hrvatska? Sve suprotno od toga. Turska traži stvari koje su joj važne, koje drži nezaobilaznima. Na Švedsku gleda na sve osim kao na prijatelja. Tu je i odnos prema Rusiji. Osobni odnos Erdogana i Putina, trgovinski odnosi… Činjenica da bi Rusija to smatrala indirektnim neprijateljskim potezom prema sebi. Rat se događa, traje, daleko od nas, mi imamo svoje probleme. Korupciju, uništavanje DORH-a, status Hrvata u BIH”, naglasio je predsjednik.

Napomenuo je kako Hrvatska mora biti jedinstvena te je stoga i predložio sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS).

“Kad govorim da Hrvatska mora biti jedinstvena, pa jedinstvena i u tome da odbaci BH Hrvate. Zato sam predložio sastanak VNS-a. Plenković je to napravio zbog napada na Ukrajinu. To nije i neće biti razloga da hrvatski državni vrh vijeća. Kad ja predložim da se nađemo i u skladu s Ustavom, prema kojemu Vlada nema monopol u vođenju vanjske politike, onda 10 dana nema odgovora, ništa, muk… Što mi onda preostaje? Da napišem instrukciju hrvatskom ambasadoru i dovedem ga u neugodnu situaciju? Napisat ću mu instrukciju. Ako želi imati svoj mir, nek se makne… Do zadnjeg trenutka ću govoriti i upozoravati da je zadnja na Hrvatskom saboru koji može i ne mora dići ruku za ratifikaciju tog pristupa. To ne bi bio čin protiv Finske i Švedske nego za Hrvatsku. Tog trenutka bi se rodio nevjerojatan interes za hrvatske probleme”, naglasio je Milanović.

Ponovno se obrušio na premijera te rekao kako je “Plenković premijer male države, koji dopušta da ju razvlače kao bludnicu po cesti”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI