MILANOVIĆ PODSJETIO NA VAŽNOST SURADNJE: ‘Hrvatska duboko suosjeća sa svim ljudima koji prolaze kroz teškoće i patnje te koji se suočavaju s ratom i njegovim posljedicama’

Foto: Jure Mišković/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović bio je na otvorenju 75. zajedanja Svjetske zdravstvene skupštine (World Health Assembly) u Ženevi. U govoru je izrazio zadovoljstvo jer se obraća “upravo na dan kada Hrvatska obilježava 30. godišnjicu članstva u Ujedinjenim narodima”, objavio je HRT.

Podsjetio je na važnost suradnje Hrvatske s WHO-om.

“Prije točno 30 godina hrvatska zastava ponosno je podignuta ispred sjedišta UN-a na East Riveru i u drugim središtima Ujedinjenih naroda. Privrženost Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u ovom kontekstu, za mladu nezavisnu državu u kojoj je bjesnio rat, bila je od posebne važnosti. Ovo je bio naš prvi nastup na globalnoj sceni, gdje smo tražili pomoć, ali i ponudili lekcije koje smo izvukli i dobru volju za zajednički rad za opće dobro u svijetu”, rekao je Milanović.

U govoru je istaknuo duboku povezanost s temom ovogodišnjeg zasjedanja “Zdravlje za mir, mir za zdravlje”.

“Ona vraća živa sjećanja na granatiranje bolnica, zdravstvenih ustanova i vozila hitne pomoći koja su prevozila žrtve tijekom rata u Hrvatskoj 90-ih godina, kao i na izvanredno zdravstveno stanje uzrokovano velikim brojem civilnih žrtava. Čak ni dječje bolnice u to vrijeme nisu bile sigurne zone. Nadalje, ova situacija neizravno je pogoršala kronične bolesti u populaciji. Zabilježeno je i nekoliko ograničenih epidemija zaraznih bolesti”, istaknuo je Milanović.



U tom smislu, istaknuo je kako “Republika Hrvatska duboko suosjeća sa svim ljudima koji prolaze kroz teškoće i patnje te koji se suočavaju s ratom i njegovim posljedicama.”

Pozitivnim ishodom pandemije, Milanović smatra brz i uspješan razvoj cjepiva protiv Covida-19,

Rekao je da “pristup cjepivima, s druge strane, skrenuo je pažnju na pitanje jednakosti i jednakih mogućnosti”.

Zaključno, predsjednik Milanović podsjetio je na baštinu prvog predsjednika prve Svjetske zdravstvene skupštine, Hrvata dr. Andrije Štampara, koji je pokazao svoje široko razumijevanje javnog zdravstva.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI