MILANOVIĆ OZBILJNO ZAPRIJETIO PLENKOVIĆU: ‘Obuzdaj skrbniče svog jarana! Počet ću sve blokirati ukoliko Banožić ne povuče odluku o umirovljenju’

Screenshot/N1

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u četvrtak na komemoraciji u povodu obilježavanja 30. obljetnice stradanja civila u Baćinu. U Memorijalnom prostoru položio vijenac ispred Spomen obilježja masovne grobnice.

Ponovno je komentirao sukob s Vladom zbog umirovljenja vojnog brigadira Elvisa Burčula, o kojemu je odlučio ministar obrane Mario Banožić.

Milanović je u srijedu rekao da je protiv te odluke te da ona predstavlja grubi nasrtaj na uredno funkcioniranje sustava Oružanih snaga.

On se ne slaže s umirovljenjem Burčula.

Pritom je ozbiljno zaprijetio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Poručio mu je da će početi sve blokirati ukoliko Banožić ne povuče odluku o umirovljenju.



“Taj čovjek će biti vraćen u službu. Obuzdaj skrbniče svog jarana”, rekao je Milanović.

“Ne može aktivni vojnik, a posebno general biti član političke vlade. Zadnji ministar vojnik bio je general Miljavac, praktički u doba rata. Još uvijek nisam poduzeo ništa, a Plenković se pravi kao da se ništa ne događa. Motiv je osobna osveta. Hoćete da sad napravim Bartolomejsku noć u vojsci? Pa što je to? Riječ je o postrojbi koja mene osigurava. Tražit ću da se ta osoba vrati i ode dostojanstveno u mirovinu”, rekao je Milanović.

To treba obrazložiti, dodao je.

Načelnik Glavnog stožera je formalni predlagatelj koji je rekao “zbog potrebe službe” odnosno zbog dolaska novog, mlađeg čovjeka. “Želim da čovjek dostojanstveno za godinu i pol ode u mirovinu. Ovo je isključivo ponižavanje. A ovo je razgovor s njegovim političkim skrbnikom, a to je Plenković”, istaknuo je predsjednik.

Rekao je da će tražiti u petak da se sastane Vijeće za obranu zbog zabrinjavajućeg materijalnog stanja.

“Ništa se ne poduzima jer ministar to nije u stanju pa opet idemo na skrbnika. S ministrom obrane komuniciraju moji suradnici”, naglasio je.

Na upit je li to Plenkovićeva osveta za Vrhovni sud, Milanović se nasmijao i odgovorio “moguće, ali to je jalovo”.

“Netko svjesno izaziva nered. Kad krenu dirati u vojnike i da će se tu netko iživljavati i u talu s Plenkovićem dogovarati – dečki to ima cijenu. Imamo probleme koje mora riješiti Vlada. Ne može ministar jer on ne odlučuje ni o čemu. S njim se pokušavalo razgovarati, ali ne ide. Koji je razlog da se ponižava brigadira Hrvatske vojske? Koji je služio Kolindi Grabar Kitarović, a kojeg nisam smijenio. To je HDZ-ova politika. Aha…bumo vidli”, naglasio je Milanović.

Osvrnuo se i na proširenje covid potvrde te rekao kako je ovo “diktatura blagostanja”.

“Tko želi živjeti taj će se cijepiti, nema represije”, zaključio je.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI