MILANOVIĆ OŠTRO I U KRIŽEVCIMA: ‘Hrvatska vojska oslobodila je BiH, onu u kojoj danas Hrvatima na jedan lopovski način oduzimaju temeljna prava’

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u subotu na proslavi u povodu obilježavanja Dana branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 31. obljetnice oslobođenja nekadašnje vojarne JNA “Kalnik” i skladišta naoružanja “Široko Brezje” u Križevcima.

Milanović je to obilježavanje kao i obilježavanje takvih obljetnica diljem Hrvatske ocijenio  važnim. Rekao je da je to “na određeni način dokazivanje onoga što je bilo naspram onoga što se priča i što se pokušava nametnuti kao novi narativ”.

U tom smislu, poručio je da se ne smijemo umoriti u dokazivanju nekoliko stvari.

“Da su nas napali kada rat nismo htjeli. Rat je došao i nitko nam nije pomagao. Ovo što ste zarobili u Križevcima, ono što ste dali – 37 žrtava je ogromna žrtva za ovakav grad – to se nikada ne smije zaboraviti!”, istaknuo je.

“Kada smo napadnuti nitko nam nije pritekao u pomoć. Sumnje, ucjene, prijetnje sankcijama, tako je to išlo iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu. Naša vojska nije imala streljiva, naša je vojska u oslobodilačke akcije ’94. i ’95. godine išla kao dobar domaćin, znajući koliko ima na skladištu i da to ne može trajati predugo”, naglasio je Milanović.



Podsjetio je da ne treba zaboraviti i prestati ponavljati da je “Hrvatska vojska oslobodila Bosnu i Hercegovinu, onu u kojoj danas Hrvatima na jedan lopovski način oduzimaju temeljna prava”.

“Bez Hrvatske vojske – a ne američkih, francuskih i britanskih bombardera – nikada tadašnja srpska vojska Karadžića i Mladića ne bi pristala pokoriti se, sjesti za pregovarački stol i pristati na Dayton. Možda Dayton nema neke veze s Križevcima, ali s cijelom ovom pričom ima itekakve veze. Dakle, tko previše dokazuje – taj radi dobar posao”, rekao je predsjednik.

I ovom prilikom ponovio je kako se Hrvatska u Domovinskom ratu spasila sama.

“Nitko nam ništa nije dao. To treba uporno ponavljati, pa i onima koji to ne žele čuti, onima čije žene i djecu i muževe je Hrvatska spašavala devedesetih godina u desecima tisuća – u hrvatskim gradovima, hotelima – a koji danas neće reći hvala nego ti kažu da si udruženi zločinački pothvat. Kao hrvatskom čovjeku, političaru lijeve orijentacije, liberalnom, meni je toga – dosta!”, naglasio je Milanović.

Predsjednik je odlikovao Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, Matu Babića, Željka Beroša i Mladena Bolteka te Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, Damira Čerića, Nebojšu Parazajdu i Darka Pukeca.

Uz predsjednika Milanovića bio posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI