MILANOVIĆ OPET NE ŠTEDI NA KRITIKAMA! Obrušio se na Dan državnosti: ‘Ja u toj farsi dana pečenih volova neću sudjelovati’

Foto: Screenshot/N1

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je nazočio na svečanosti povodom Dana Grada Zagreba. Tom prilikom dao je i izjavu za medije.

Komentirao je sankciju Rusiju kojom se obustavlja uvoz nafre.

“Hrvatsku nitko ništa ne pita jer ne postavljamo pitanja. Mađarska je kao svoj interes prepoznala uvoz ruske nafte. Ta nafta će završiti ovdje ili ondje. Ti razlozi koje EU navodi za neuvođenje plinskog embarga vrijeđa zdrav razum. Pa uvedite onda potpuno embargo. Sankcije ne funkcioniraju. Niti je rublja pala niti Rusija to osjeća. Cijenu će platiti europski građani, Putin će se zadovoljno smješkat, a ta nafta i plin će otići drugdje jer je potražnja velika”, istaknuo je.

“Hrvatska svoje interese, ako i prepoznaje, ne propagira. Mi se bojimo, sramimo se Hrvata u BiH, ali imamo razumijevanja za Tursku. Nažalost, zato što to nas gura u drugi naplatni red jer nas se manje čuje”, dodao je predsjednik Milanović.

“Opet pozivam, apeliram, vapijem, da se nađe malo pameti. Svima je sve jasno, HDZ-ovcima također, ali se ne usude pružiti otpor. Kad bismo bili jedinstveni u stavu oko političkog opstanka Hrvata u BiH, stvari bi se riješile vrlo brzo, a Finska i Švedska bi završile u NATO-u. Ovako s Turskom će platiti strahovitu cijenu, a Hrvatska traži malo”, istaknuo je.



Komentirao je i poziciju Srbije.

“Nažalost, bit će ovaj put skupo za Vučića jer Hrvatska ne može preko tih gluposti prelaziti cijelo vrijeme. Kao da Hrvatska sad izmijeni svoj kazneni ili krivični zakon i u neka pravila uvede nadležnost hrvatskih sudova za sva kaznena djela u Srbiji koja prema našem zakonu nisu u zastari”, kazao je.

“Dovode nas u situaciju da mi mijenjamo svoje zakonodavstvo. Kad bi se sve države tako ponašale, svijet bi propao, ionako je na rubu”, dodaje Milanović.

“Moj politički utjecaj i snaga u Hrvatskoj je neusporediv s njegovim u Srbiji. On je vlasnik Srbije. Ja to nisam radio ni kad sam bio premijer. Mi smo drugačiji, naši su kriteriji drugačiji, demokratski kriteriji su naprosto drugačiji. Vrsta demokracije u Srbiji nije europska vrsta demokracije. U Mađarskoj je”, ističe.

Na pitanje zašto nije sudjelovao na svečanostima povodom Dana državnosti kazao je:

“To nije Dan državnosti, to je dan male većine, to je bullying nad običajima i ukidanje, iz osobnog kaprica, običaja koji je bio 20 godina u Hrvatskoj i koji je bio u zakonu, da se Dan državnosti obilježava 25. lipnja, na dan kad je Sabor donio odluku o razdruživanju, dan kad je hrvatski narod velikom većinom, koja nije bila nikad ni prije poslije, odlučio da izlazi iz Jugoslavije. To je mudrošću tada Ive Škrabala i velike saborske većine 2002. promijenjeno i određen je taj datum, da o promjeni nisu govorili ni Sanader ni Karamarko ni išta poduzimali, a imali su većine. Znači, ljudi od kojih bi to više očekivao, bili su HDZ-ovci i Plenković koji je fake, on je baš našao. I tako smo mi dobili novi dan državnosti koji s danom državnosti veze nema”, rekao je.

“To nije Dan državnosti. Hrvatska država i hrvatska državnost postoji sigurno iz devetog stoljeća, kad je papa pisao knezu Branimiru. Tu se prvi put spominje hrvatska država jer tu se prvi put spominje Hrvatska. Hrvatska država je, hvalimo se u Ustavu, postoji još od sedmog stoljeća, devetog…”, nastavio je.

“Ja nisam organizirao prosvjede protiv Dana državnosti 30.5., nisam. Ja sam samo rekao: Dečki, ja u toj farsi dana pečenih volova neću sudjelovati. Koncert, to je tipično štreberska ideja, sjediš, zavališ se, malo prčkaš po mobitelu, ništa ne možeš pogriješiti.”

Dotakao se i ministra Banožića.

“Je li bio već u DORH-u? Konzultiraju se s FBI-om? Jel ovo pritisak? Jest, neka rade svoj posao. Mene su zvali u treptaj oka. To je bio pokušaj da me se brutalno osramoti, nije uspio. To što Bane radi, trebamo svi raditi”, rekao je.

“Gdje je Tomašević? Otišao je, ja mu sugeriram da on i njegovi savjetnici koje nije izabrao već godinu dana jer mu zakon ne da isto tako rade. Samo neka uzmu zapisnik da vide kako je Banožić razgovarao i tako rade, to je pravilo službe”,  zaključio je Milanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI