MILANOVIĆ ODUŠEVIO PRVU DAMU! Evo kako je proveo zadnji dan u New Yorku

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović  zadnjeg dana svog boravka u New Yorku sudjelovao je na virtualnom Sastanku na vrhu Ujedinjenih naroda o prehrambenim sustavima koji se, u sklopu 76. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, održao pod predsjedanjem glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa.

Sastanak na vrhu o prehrambenim sustavima postavlja temelj za transformaciju globalnih prehrambenih sustava kako bi se ubrzao oporavak od pandemije COVID-19 i postigli ciljevi održivog razvoja do 2030. godine.

Milanović je u svom govoru rekao kako sve više svjedočimo da postoji potreba za zdravijim, održivijim i pravednijim prehrambenim sustavima.

 

“Hrvatska podupire takve akcije i namjere usmjerene na postizanje napretka u svim ciljevima održivog razvoja. Poljoprivreda ima važnu ulogu u aktivnostima povezanima s klimom i okolišem, ali prehrambena sigurnost ostaje naš najvažniji cilj. Važnost prehrambene sigurnosti posebno je istaknuta u okolnostima COVID krize koja još traje. U Hrvatskoj svjedočimo pozitivnim učincima interakcije poljoprivrede na klimu i okoliš, kao rezultat mjera koje smo poduzeli radi zaštite prirodnih resursa.



Međutim, kako bi se ostvarili još ambiciozniji klimatski ciljevi, potrebna su nova ulaganja koja poljoprivreda sama ne može osigurati”, rekao je Milanović i dodao kako se postavlja pitanje kako s jedne strane  zadovoljiti potrebe za proizvodnjom dovoljne količine hrane, a s druge ispuniti očekivanja javnosti u pogledu zaštite okoliša, borbe protiv klimatskih promjena ili dobrobiti životinja.

“Promjene koje vode prema postizanju održivih i otpornih prehrambenih sustava moraju biti utemeljene na cjelovitom pristupu, a istraživanja i inovacije moraju podržavati te promjene”, istaknuo je hrvatski predsjednik Zoran Milanović. 

U svom je govoru  još dodao kako održivi prehrambeni sustavi započinju razvojem najboljih poljoprivrednih praksi, poboljšanjem sustava distribucije hrane i smanjenjem rasipanja hrane.

“Među mnogim izazovima, ističem četiri u čije je rješavanje Hrvatska osobito uključena: razvoj ekološke proizvodnje, pitanje kvalitete hrane i smanjenje rasipanja hrane. Također, podržavamo potpuno promicanje koncepta „Jednog zdravlja“, budući da je zdravlje ljudi, životinja, bilja i njihovog zajedničkog okoliša neodvojivo i isprepleteno. I na kraju, mišljenja sam da je potrebno intenziviranje suradnje po svim navedenim pitanjima. Hrvatska je spremna prenijeti drugima stečena znanja i iskustva u rješavanju izazova koje sektoru poljoprivrede nosi globalni svijet”, zaključio je predsjednik Milanović.

Njegova supruga, epidemiologinja Sanja Musić Milanović voditeljica je projekta ‘Živjeti zdravo’, a često ističe važnost zdrave prehrane, posebno kada se radi o djeci u školama te promociji zdravog načina života.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI