MILANOVIĆ ODGOVORIO ŠEKSU: ‘Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Povodom Dana državnosti predsjednik Zoran Milanović na Mirogoju je položio vijence. Komentirao je novi stari datum Dana državnosti. Rekao je da to za njega nije Dan državnosti te da je ovo predizborni skup HDZ-a.

‘Dan državnosti mora biti konsenzualan datum, a ne žetonski. Ne smiju biti takvi datumi skoro nikome problem. Čestitam svima, kad sam već došao. Ovo je predizborni skup. Prije 30 godina je organiziran višestranački sabor gdje je jedna velika politička opcija za koju je glasala manjina i to ne može biti dan državnosti.

Kod na je jedno vrijeme vladao fetiš Izraela pa se silno od njih htjelo kupiti avione, a oni imaju punu dužu tradiciju i tu bi se moglo naći dobrih uniformu, ali oni imaju samo radnu uniformu.
Predsjednik RH je stavljen u određenu vrstu rezervata i koji je smisao da predsjednik izlazi na izbore i šalje poruku nesvjesnim građanima. Ponavljam, glasajte, izađite i glasajte, ali za mene je situacija nešto drugačija. Hoću li izaći ili ne na izbore, ne znam, ali sigurno neću zvati novinare”, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović povodom Dana državnosti.

Komentirao je i izjavu Vladimira Šeksa koji je jutros na Hrvatskom radiju pozvao na opoziv Milanovića jer ne poštuje Ustav.

“Neka pokrene. Za gospodina Šeksa, kodnog imena Sova nitko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova u zadnjih 30 godina i iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv trag institucionalni, netrag ustvari i bestrag. Neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata. Za to su mnogi bili pred sudom. Možda ne pravi. Jesam bio jasan”, rekao je Milanović.



Komentirao je i jučerašnja uhićenja u aferi Hrvatske šume.

“Uhićeno je jako puno ljudi, pola Vlade, neki su poznate, a neki ne, svi su stranački ljudi iz vladajuće stranke. Ne mogu komentirati jer nisam dovoljno vidio. Želim vjerovati da DORH ima argumente za to, inače nema smisla. Tu je sve u obitelji. Ovo poprimio epidemijske razmjere”, rekao je Milanović.

Državni vrh slavi Dan državnosti

Na Dan državnosti, koji se opet slavi 30. svibnja, državni je vrh u subotu položio vijence na Krematoriju i groblju Mirogoju.

Predsjednici Republike, Vlade i Hrvatskog sabora Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković zajedničke su vijence položili na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata, pred spomenikom „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, te pred Središnjim križem branitelja.

Predsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, bez predsjednika Republike Milanovića, položili su vijence i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Polaganjem vijenaca počelo je cjelodnevno obilježavanje Dana državnosti u okviru kojega će se služiti sveta misa za Domovinu, održati „Velika smjena straže na Trgu svetog Marka“ te svečani večernji koncert ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Misu za Domovinu u crkvi svetog Blaža predvodit će kardinal Josip Bozanić.

Središnja svečanost Dana državnosti započet će kratko prije podneva ispaljivanjem 30 svečanih plotuna s Medvedgrada u čast tri desetljeća hrvatske državnosti i preletom borbenih aviona MiG-21 iznad Zagreba.

Na Markovom trgu u podne će uslijediti svečana ceremonija Velike smjene straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH te prigodan glazbeni program.

Zagrepčani će od 17 sati moći uživati i u prigodnom koncertu koji će na Sveučilišnoj livadi, kraj fontana, održati Jazz orkestar Hrvatske vojske.

Umjesto 25. lipnja, Hrvatska ove godine, nakon gotovo dva desetljeća, Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kako je to radila i u prvom desetljeću svog postojanja.

Slavi ga na 30. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora, prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Tim činom, započeo je i proces osamostaljenja Republike Hrvatske zbog čega se taj datum smatra prekretnicom u novijoj hrvatskoj povijesti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI