MILANOVIĆ O UKRAJINI KAO KANDIDATU ZA EU: ‘Ukoliko uđe Ukrajina, hrvatska vlada mora inizistirati da istoga dana kandidat postane i BiH’

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i dalje ne odustaje od namjere da Bosna i Hercegovina što prije uđe u Europsku uniju. Tako je u petak na Ohridu rekao da ako Ukrajina postane kandidat za ulazak u EU, hrvatska vlada mora kategorički uvjetovati da istoga dana to postane i BiH.

Podsjetimo, čelnici Francuske, Njemačke i Italije sastali su se u četvrtak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u Kijevu i poručili mu da podržavaju status kandidata za Ukrajinu.

“Ako Ukrajina može dobiti status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi, i iz kojeg želim da što prije izađe, čitava po mogućnosti, onda nulta točka hrvatske vanjske politike, nacionalne politike, sigurnosne politike treba biti da status kandidata dobije i Bosna i Hercegovina”, rekao je Milanović.

Dodao je da se on ne protivi kandidaturi Ukrajine za ulazak u EU, ali inzistira da kandidat postane i BiH.

“Ali je BiH u sigurnosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga, ni ekonomskog ni sigurnosnog ni ljudskog, da BiH ne dobije taj status ako ga dobije Ukrajina. Očekujem da vlada i njezini predstavnici, kad će se govoriti o davanju statusa kandidata Ukrajini, kategorički uvjetuju da ga dobije i BiH”, istaknuo je.



Inače, Milanović sudjeluje na Prespanskom forumu na Ohridu i u petak se sastao sa sjevernomakedonskim kolegom Stevom Pendarovskim.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI