MILANOVIĆ O RUSIJI I SRBIJI: Citirao Nikolu Šubića Zrinskog ‘Car je daleko, Bog je visoko’

Screenshot/N1

Američko-hrvatski forum kojim se obilježava 30. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa Amerike i Hrvatske, održava se u ponedjeljak u Zagrebu. Forum se održava u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije.

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovat će na otvorenju foruma organiziranom pod nazivom “The U.S.-Croatia Forum: A 21st Century Partnership”.

Nakon foruma, Milanović je dao izjavu za medije.

Na početku se osvrnuo na izborre u Srbiji.

“Pozvao sam na suradnju sa Srbijom i da se opredjele gdje žele biti jer Rusija je daleko. Kao što je govorio Nikola Šubić Zrinski – car je daleko, Bog je visoko”, rekao je.



“Čestitam pobjednicima, uz sve deformacije demokracije, ja im čestitam, to govorim bez cinizma. Srbija se mora opredijeliti je li zapad. Ona je geografski zapad, a što je u smislu političke opredijeljenosti, to se moraju odlučiti. Ja sam govorio da je hrvatski napredak u posljednjih 30 godina, dvojaka priča. Mi smo očekivali biti razvjeni kao Španjolska, nismo. Ali smo razvijeniji nego Srbija, ali to nije dovoljno. Ali to nije moj posao. Ja nisam ni dosad docirao kakve će tko razrede imati u školama, što će učiti djecu, to je njihova stvar. Rasturit ćemo EU takvim kozmopolitskim dociranjem”, naglasio je Milanović.

Dotaknuo se Njemačke i Švedske te rekao kako se te dvije zemlje “nemaju što petljati u situaciju Hrvatska u BiH”.

“BiH nema dva metka da ispali, opasnosti od rata nema”, istaknuo je predsjednik.

Ponovno je komentirao pad letjelice u Zagrebu.

“Ja nemam papir. Ja samo imam informacije sa sastanka na kojem je bilo 15 ljudi. Ja znam što se dogodilo, ali sam šutio i šutjet ću i dalje. Ljudi koji su bezdušno manipulirali, sada šute. I sada kažu da je to stvar istrage. Zar Zagrepčani nisu zainteresirani da vide što je stvarno bilo? Je li to bio eksploziv? To se lako forenzički utvrdi, ali ne tako da netko tko je padao razrede u srednjoj Trgovačkoj izađe pred kamere i o tome filozofira i pokazuje nekakve krhotine. To nije nikakav dokaz”, naglasio je.

Na pitanje što misli o zločinima u Buči, Milanović je odgovorio kako “ne zna ništa o tome te da treba biti vrlo oprezan u tome”.

“To je daleko, ne znam o tome ništa, Rusi su se povukli”, rekao je Milanović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI