Milanović o rezoluciji u UN-u: ‘Plenković na silu interpretira Ustav i sustavno ga krši’

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Predsjednik Zoran Milanović je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje povodom obilježavanja Dana Grada. Nakon službenog dijela programa dao je izjavu, u kojoj je komentirao donešenje rezolucije o genocidu u Srebrenici te mogućem otcjepljenju Republike Srpske.

“Pokušavam svim političkim Srbima i Srbima u politici objasniti da rezolucija o Srebrenica nijednom riječi ne dotiče Srbe ili srpstvo. Ako i dalje to smatraju gaženjem i zatiranjem Srba, onda će ih sutra smetati oblačan dan”, rekao je u uvodu predsjednik Milanović.

Milanović je naglasio kako ništa ne može promijeniti činjenicu da su u Srebrenici smaknute tisuće ljudi. “Ne slažem se sa svim elementima te rezolucije, ali tamo se dogodio strašan zločin, sud ga je nazvao genocidom i ništa ne može promijeniti činjenicu da je manijakalna grupa ubojica smaknula tisuće ljudi. Sad je vrijeme da se to zatvori i da se počne živjeti normalno u BiH”, dodao je.

‘Mesić je rekao da bi tamo poslao vojsku, ja ne bih’

Potom se Milanović osvrnuo na secesiju Republike Srpske. “Svojedobno je Stipe Mesić rekao da bi u tom slučaju tamo poslao vojsku. Ja ne bih, ali to se ni ne može dogoditi, nemoguće je. Puno buke… Nije nizašto, ali bez jakog razloga. Nisam oko toga razgovarao s Miloradom Dodikom, ali nisam ni s Andrejem Plenkovićem”, poručio je.

Plenković želi prekršiti glavni dogovor, Pupovac dobiva važnu funkciju? DP je oštro protiv te idejePredsjednik Milanović je istaknuo kako je ured Ministarstva vanjskih poslova u New Yorku donio odluku koja se po Ustavu ne smije donositi bez predsjednika. “Vidio sam da je hrvatska diplomacija, odnosno, ured Ministarstva vanjskih poslova u New Yorku, što je očito ured HDZ-a tamo, kosponzorirao rezoluciju. Mogli su onda i sudjelovati u promociji kao izvorni autor ideje ili inicijative da se prizna ili ne prizna holokaust”, smatra Milanović.

Andrej Plenkovic, Marko Milić i Zvonimir Frka-Petešić. Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Riječ je o protuustavnoj odluci, dodaje, jer se prije toga nisu s njim konzultirali. “To su odluke koje se po Ustavu ne smiju donositi bez predsjednika. Ali, Plenkovića to ne brine, iako je protuustavno. No, nema posljedica za takvo ponašanje”, zaključio je Milanović.

Još je nekoliko puta ponovio da Plenković na silu interpretira Ustav i sustavno ga krši.

Hrvatska reagirala na rezoluciju o Srebrenici: ‘To pozdravljamo, sud u Haagu je to utvrdio još 2007.’

‘Protuustavan način na koji je Hrvatska kosponzorirala rezoluciju o Srebrenici’

“Oko toga sam danas pisao Plenkoviću, ali znam da na to neće odgovoriti. Pa ću za par dana, bojim se, javnosti pokazati što sam napisao. Nije to obaveza prema meni nego prema Ustavu. Način na koji je Hrvatska kosponzorirala rezoluciju o Srebrenici, način na koji je Hrvatska tome pristupila, je protuustavan. Sadržaj mi nije sporan, ali to je napravljeno meni iza leđa”, napomenuo je Milanović.

Ivan Turudić postat će glavni državni odvjetnik, a Visoki kazneni sud (VKS) smatra da njegovi susreti sa Zdravkom Mamićem nisu sporni. “To je kao inicijacija, sad može biti dalje član Cosa Nostre. Eto, takvi su naši suci, posebno na tom protuustavnom sudu, kojeg je osnovao HDZ. Neka se počne silovati, možda i to dopuste”, kritizirao je odluku VKS-a.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

O potencijalnoj kandidaturi Olega Butkovića za predsjednika, je kazao: “Je li pitao kravu za to? Odnosno, to nije krava ni bik.”

“Tko god bude kandidat HDZ-a i tko god bude… gledam Plenkovića. Našeg herojskog zeca. Tko god bude kandidat HDZ-a bit će njegova produžena ruka. Jedini zadatak bio bi mu da bude omekšivač, da se ne bunimo, da se krade ili kraducka. Bio to Oleg ili neki drugi nositelj lijepog ruskog imena. Ima li među njima netko tko nema rusko ime”, zaključio je predsjednik Zoran Milanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI