MILANOVIĆ NEZADOVOLJAN UVOĐENJEM KODEKSA PONAŠANJA DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA: ‘Rekao sam Plenkoviću da pazi što radi, ali on misli da ga valjda vabim u neku stupicu’

Screenshot/N1

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je brodogradilište Tehnomont u Puli te održao radni sastanak s Upravom brodogradilišta.

Nakon toga je otišao u obilazak pogona proizvodnje brodova te dao izjavu za medije.

Novinari su mu ukratko prepričali kako je Vlada na sjednici predložila izmjene Zakona o Vladi RH kojima se predviđa ukidanje imuniteta članovima Vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti i usvojila Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti. Upitali su ga za mišljenje.

Odgovorio je kako smatra da je to loše.

“Od kodeksa ništa, on je efikasan kao i sankcije bilo koje vrste. Mislim da je to užasno opasno i to sam rekao Plenkoviću kad smo razgovarali zadnji put telefonski da pazi što radi, uhapsili su mu ministra. To se dogodilo prvi put u 20 godina i to smatram opasnim u državi, da netko može, DORH, bilo tko, upadati u stanove ministara, kakvi god oni bili, i privoditi ih i rasturati Vladu. Imunitet tome služi. Ne da biste mogli krasti i pustošiti, nego da bi postojala jedna ravnoteža odgovornosti i moći u državi. Nekoga uhititi i strpati u pritvor i dovesti kamere je velika moć. Nakon toga da osoba je gotova i zato imunitet”, rekao je Milanović.



Dodao je kako govori kao netko tko je zaštićen apsolutnim imunitetom jer je tako po Ustavu.

“Ali Ustav je nedorečen, tih, kada je u pitanju imunitet članova Vlade koji su jako važni ljudi, premijer da ne govorim. Ovo što se on elegantno, šarmantno, kavalirski odriče nekakve zaštite, to se odnosi i na premijera. Sutra i premijeru može netko nepoznat s nalogom koji je dobio pet minuta prije uhititi ga, staviti mu lisice i onda se ti braco vadi. To je loše i to samo pokazuje Plenkovićevu slabost. Ja sam ga nagovarao da jako razmisli o tome. On je valjda mislio da ga vabim u neku stupicu. On je u stalnoj paranoji. Ja sam bio dobronamjeran”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI