MILANOVIĆ NAJAVIO BOJKOT: Evo kako to komentiraju Finska i Švedska

Foto: EPA/PAUL WENNERHOLM SWEDEN OUT

Nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao moguću blokadu ulaska Finske i Švedske u NATO, finsko veleposlanstvo nije komentiralo te izjave, ali kažu kako prate situaciju oko izbornog zakona, prenosi N1.

Što se tiče pridruživanja Finske NATO-u, rekao je da se u javnom i političkom životu o tome ozbiljno raspravlja, te da će odluku donijeti u svibnju, a u lipnju je predstaviti na samitu u Madridu. Dodao je da, prema zadnjem istraživanju, 60 posto Finaca podržava NATO put.

NATO ovo nije htio komentirati.

Iz švedske ambasade poručili su pak da Švedska jest aktivna zemlja partner NATO-a s kojim ima duboku suradnju, te da nastavljaju i dobru suradnju s Hrvatskom na bilateralnom planu i unutar Europske unije.

“Kao rezultat ruske agresije na Ukrajinu, promijenila se sigurnosna politika u Europi i svijetu. Vlada Švedske je zato 16. ožujka odlučila provesti dodatnu analizu sigurnosne politike, u raspravama sa svim parlamentarnim strankama, što uključuje i pitanje NATO-a. Rezultati vijećanja bit će objavljeni 13. svibnja i bit će javno dostupni. U skladu s time, Švedska nije podnijela prijavu za članstvo u NATO-u”, dodali su.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI