MILANOVIĆ NA SVEČANOSTI U NUŠTRU: ‘Hrvatska je obranjena zahvaljujući Odisejima hrvatske povijesti kao što je bio Andrija Andabak’

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je u Nuštru sudjelovao na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30. obljetnice pogibije pukovnika Andrije Andabaka.

“Izrazivši zadovoljstvo što se uspomena na pukovnika Andriju Andabaka čuva pa taj hrabar i važan čovjek nije zaboravljen, predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju rekao je kako je uspomena na njega danas vjerojatno življa nego što je bila prije dvadeset godina”, izvijestio je Ured predsjednika.

“Nažalost, ja moram reći da moji sinovi ne znaju tko je Andabak. Ne znaju ni sinovi i kćeri mojih prijatelja. Na tome treba raditi jer smo to propustili napraviti iz straha, stida – u stvari ne znam zbog čega“, rekao je Milanović

Gospođi Andabak predsjednik Milanović poručio je da može biti ponosna na svog supruga koji je poginuo u Bosanskoj Posavini.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

“Možete biti ponosni na to što je tamo radio jer nije išao ubijati, pljačkati i osvajati tuđe, nego je bio dio one velike priče o vojnicima, kojih je bilo jako malo. On je bio Odisej Hrvatske vojske, onaj lukavi lik kojeg protivnici cijene i mrze u isto vrijeme. Simpatičan, dosjetljiv, inteligentan, neuhvatljiv kao zagonetan osmjeh“, istaknuo je predsjednik.



“Nije išao po tuđe, nije išao okupirati, nije išao oteti, nije išao raskomadati – išao je obraniti narod koji se drukčije ne bi mogao nikako obraniti. Išao je u državu, susjednu, drugu, poštivanu. Pola našeg naroda u ovim krajevima podrijetlom je iz tih krajeva. To je druga država i tamo je bio iz poštenih i opravdanih poslova iza kojih je stajao cijeli hrvatski državni vrh u to vrijeme, ljudi koji su se kasnije posvađali i razišli, ali koji su tada radili kao jedan jer da nisu, Hrvatska bi bila doslovno raskomadana“, dodao je.

Istaknuo je i kako trideset godina kasnije, još uvijek moramo objašnjavati i pravdati se drugima da „tamo nismo išli krasti, pljačkati i otimati, nego naprosto braniti ljudske živote i imovinu“. Zaključno, predsjednik Milanović istaknuo je kako danas znamo što je naše, da je Hrvatska otvorena i da u njoj ima mjesta za sve one koji su dobre vjere i koji poštuju naše zakone, ali da je to “Hrvatska koja je obranjena zahvaljujući Odisejima hrvatske povijesti kao što je bio Andrija Andabak“.

Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Uoči obilježavanja pogibije pukovnika Andrije Andabaka u Nuštru, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske u mjestu Ćelije je, povodom obilježavanja 31. obljetnice pada i progonstva mještana Ćelija, položio vijenac i odao počast žrtvama kod spomen obilježja 33 pogubljenih civila i branitelja.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI