MILANOVIĆ NA SJEDNICI VIJEĆA U JELSI UPOZORIO: ‘Na rubu smo zadiranja u prostor ljudskih sloboda’

Na sjednici lokalnog vijeća u Jelsi u subotu su sudjelovali predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i ministar zdravstva Vili Beroš.

Predsjednik je pozvao građane da se cijepe, no istovremeno je i kritizirao rubno ugrožavanje ljudskih sloboda zbog epidemioloških mjera.

Ministar zdravstva problematičnim vidi velik broj necijepljenih građana te ističe kako su oni uzrok tih mjera.


Milanović je na sjednici Općinskog vijeća Jelse ocijenio kako Jelšani dobro razvijaju svoju zajednicu te dodao kako svako ljudsko društvo i politika trebaju krenuti od nesmetanog prava i mogućnosti ljudi da se organiziranju i udružuju u sve ono što nije subverzivno i rušilačko.

“Odavde počinje politika. Države imamo puno, i bez dosta države i nećemo moći. To je, prije svega, hrvatska država kojoj dugujemo lojalnost, koja je naša nacionalna, građanska država. Ima svoj teritorij, ima svoje granice, otvorene, ljudske prozračne, ima svoje običaje, svoju povijest, ima i svoje predrasude“, rekao je Milanović i dodao kako treba pružiti podršku svakome tko se bori za takav status Hrvatske u Europi.Istaknuo je i kako Europska unija nije ono što je zamišljeno prije puno godina, no i da je i dalje dobra stvar.

“U tom svijetu borimo se za svoj interes, a tko god to radi u Jelsi, u Starom Gradu na Hvaru, po meni dobro radi”, rekao je Milanović na sjednici Gradskog vijeća koja se održala na Trgu sv. Ivana.

“Imate problem s odlaganjem otpada, to nije lako organizirati. To zahtjeva kolektivnu akciju, ta kolektivna akcija mora krenuti odavde, a država je tu da pomogne”, istaknuo je.

Ministar Beroš je rekao da su turistički parametri sjajni i istaknuo da je to posljedica promišljanja Nacionalnog stožera civilne zaštite još od ožujka, ali i svih koji mjere poštuju. Pozvao je na oprez “jer se ne zna kakvo će stanje biti na jesen” te dodao da je cijepljenje jedini izlaz iz krize.

Beroš je iznio i da je više od 49,7 posto odraslog stanovništva u Hrvatskoj cijepljeno i ustvrdio da “oni koji nisu cijepljeni predstavljaju rezervoar za mogući nastavak novih varijanti koronavirusa”.

“Još smo u ‘narančastom’, ali naše pozicioniranje po ECDC-ovoj ljestvici je nestabilno, brojevi koji rastu upozoravaju da je virus među nama, i uskoro bi se ta slika na ljestvici mogla pokvariti. To neće prekinuti turističku sezonu, ali ako dođe do razbuktavanja pandemije, to može poremetiti zdravstvene planove i planove za postsezonu”, rekao je Beroš.

Istaknuo je da je zdravstveni sustav opterećen mnogim problemima te da se u tom resoru očekuju potrebne velike reforme. Rekao je i da je zdravstveni sustav opterećen mnogobrojnim problemima, a ova je kriza, kako kaže, naglasila sve što je dobro u zdravstvenom sustavu, ali i mnoge negativnosti.

Osvrnuvši se na podatke koje je Beroš iznio, Milanović je rekao kako “već godinu dana živimo u nenormalnim okolnostima, na rubu zadiranja u prostor ljudskih sloboda za koje su potrebna čvrsta, jasna i svima razumljiva opravdanja”.

“Za sada se držimo, a ono što vidim najugroženijim je mentalno zdravlje ljudi. Ovo će proći. Podržavam ministra i podržavam svaku razumnu i upornu politiku koja za cilj ima dobro. Dakle, cijepite se i time će veći dio problema biti riješen”, poručio je Milanović.

Dodao je kako ne smatra pametnima predrasude prema znanosti i prema nečemu što je bazirano na dokazima, na istraživanju, na metodi pokušaja i pogreške u kojoj je uspjeh garantiran, a pogreška minorna ili svedena na minimalnu statističku grešku.

“Ovo što je zadnjih godinu i pol dana razvijeno je jedan od najvećih trijumfa u povijesti ljudskog znanja, ljudske organizacije i sinergije. Primjer je sinergije, pameti i novca u kratkom vremenu. Cijepimo se!”, pozvao je Milanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI