MILANOVIĆ IZ PROMINE OPET POZVAO: ‘Volio bih ovdje vidjeti predstavnike Srba’! Predsjednik prepun emocija u mjestu hrvatskog stradanja

Foto: Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović boravi u općini Promina koja obilježava 139. obljetnicu osnutka.

U sklopu posjeta općini Promina obišao je  Spomen sobu u prigodi obilježavanja Dana sjećanja na vojne i civilne žrtve Domovinskog rata iz prominskoga kraja. Dočekao ga je tamošnji načelnik općine Tihomir Budanko. 

Položio je i vijenac ispred središnjeg Spomen križa u čast poginulih branitelja i civila prominskog kraja u Domovinskom ratu a sudjelovao je i na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Promina.

”Ovdje dolazim drugu godinu zaredom jer sam prepoznao da je ovo mjesto, jedno od rijetkih koje nastradalo, ali nosi poseban teret onoga sto se događalo u ratu, za što krivci nisu nikad pronađeni. Mjesto koje predstavlja ogledni primjer, mogućnost primjera suradnje, dijalog… to uključuje dvije strane, o tome sam govorio lani”, podsjetio je Milanović u prigodnom obraćanju.

”Bio bih sretan da ovdje vidim predstavnike srpske zajednice, ne kao krivce, zločin je individualan, nego kao prijatelje. To je fer, ali nažalost, ni ove godine ništa od toga. Ja, naravno, neću prestati vjerovati u to”, poručio je Milanović i dodao da ljudima u toj kraju želi sretan i ugodan život, u tako bliskoj i kvalitetnoj sredini.



”Bliskoj po kilometrima, a daleko jer ovaj krš nije lako prijeći, meni je trebalo vremena da shvatim, a to dođe s godinama i s iskustvom, da Dalmatinska zagora nisu, a to znam po Sinju i ocu, ovdje je život bio težak, i danas je kompliciran, opstaju, cvatu… najjači, najžilaviji, najuporniji”, istaknuo je Milanović, prenosi Dnevnik.hr.

”Često sam o Promini govorio po Hrvatskoj, bez obzira što je načelnik iz HDZ-a, ovo je nažalost jedan od rijetkih primjera uslužnosti. Vucara se 10 godina članstva u EU, kad smo unutra to trebamo prihvatiti kao činjenicu života i kao šansu”, istaknuo je te opetovao da je važno koristiti europski novac.” država s identitetom i poviješću, kao što štitimo za narod ovog kraja u srcu Hrvatske, ali na primjeren način trebalo bi brinuti o BiH, koji su bili uz nas. To ne da se ne poštuje, to je stvar koja je materijalna, ali bogami i duhovna. Onaj tko drži do sebe, biće bez ponosa nije biće”.

“Ovo je država s identitetom i poviješću, kao što štitimo za narod ovog kraja u srcu Hrvatske, ali na primjeren način trebalo bi brinuti o BiH, koji su bili uz nas. To ne da se ne poštuje, to je stvar koja je materijalna, ali bogami i duhovna. Onaj tko drži do sebe, biće bez ponosa nije biće”.

”Želim vam da budete uspješni, neumoljivi u uzimanju tog novca, i to je prirodno u birokraciji da u sluzbi pravila koja su donesena u Bruxellesi, spriječiti krađu, znam s koliko se problema suočavate jer niste poštovali proceduru za koju ne znate. Svaka greška je pet posto manje za nas. A taj novac je naš. Pelješki most je naš. Mi plaćamo članarinu. Carine koje više ne ubiremo. To dajemo Bruxellesu. Jer smo članica EU. Mostovi. Zgrade. Ceste. Pruge koje nemamo. Povijest nije počela prije 10 godina, kad sam bio premijer. Bio sam kotačić. Moramo poštovati povijest. Da trajemo. Kao što trajete vi ovdje. I glavu goru, neka živi ovaj hrabri i neuništivi narod Dalmatinske zagore”, zaključio je Milanović u svečanom govoru.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI