MILANOVIĆ IZ NEW YORKA SPUSTIO VUČIĆU: ‘Bio je jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih. Srbija nema snažnu namjeru ući u EU’

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je gostovao na Sveučilištu Columbia u New Yorku u okviru ‘World Leaders Forum-a’ na temu “Krize u nastajanju i konkurentski narativi”.

“EU je vjerojatno najkompleksnije političko udruženje u povijesti čovječanstva. Teško je njime upravljati, nedostaje političke legitimnosti jer ga većinom vode birokrati. Za moju zemlju je od najveće važnosti pitanje što će biti s EU u idućih 10 godina”, rekao je Milanović.

Sumnja kako bi još neka zemlja mogla krenuti britanskim stopama te napominje kako jugoistok Europe teži članstvu u EU. Istovremeno ne misli da su sve zemlje dovoljno motivirane za ulazak u Uniju.

Dotaknuvši se Srbije, Milanović je rekao da je “najteža stvar” to što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić “bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih” te to smatra preprekom. Pristupni pregovori Srbije započeli su 2014. godine, a do sada je otvorila 18 poglavlja te dva privremeno zatvorila.

Predsjednik smatra da Srbija “nema snažnu namjeru” ući u EU, dok se Sjeverna Makedonija i Albanija “snažno trude i bore”. Crna Gora je, pak, s 33 otvorena poglavlja, najbliža članstvu. Što se tiče Sjeverne Makedonije, dobila je status kandidatkinje EU 2005. godine, samo godinu i pol nakon Hrvatske, a Bosna i Hercegovina te Kosovo potencijalni su novi kandidati.



Milanović je govorio i o Afganistanu, koji je ponovno pod vlašću talibana, a svi vojnici NATO-a napustili su tu zemlju. Smatra da su se hrvatski vojnici “trebali povući još prije 10 godina”, nakon ubojstva šefa al-Kaide Osame bin Ladena i kaže da se “nikada nije zavaravao” idejom da će biti išta od demokracije u Afganistanu.

“Odluka Trumpove administracije bila je zakašnjela, ali pozdravljena”, smatra Milanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI