MILANOVIĆ IZ MADRIDA: Udario i oprao Vladu! ‘Nitko nije primijetio da nema tih dvorskih luda,a moj platni interes je samo Hrvatska’

Foto: Goran MEHKEK/Cropix

Zoran Milanović se obratio novinarima nakon sastanaka na NATO samitu u Madridu.

”Finska i Švedska trebaju dobiti pozivnicu. Vidjet ćemo što će biti s tim u drugom roku. Pretpostavka je da će sve biti u redu, ali nikad se ne zna, no to znate i bez mene”, istaknuo je hrvatski predsjednik.

‘Više puta sam ponovio i u telefonskom razgovoru finskom predsjedniku – ovdje nema ničeg osobnog što se mene tiče, to su države koje ispunjavaju visoke kriterije. Ovo što Turska traži od njih je dosta. Ja sam tu principijelno više na švedskoj nego na turskoj strani, vidjet ćemo kako će se ta stvar razvijati dalje, hoće li biti neki monitoring, to je teško reći”, kazao je.

”Moj platni razred je Hrvatska i njezini interesi, makar i pogriješio”, poručio je Milanović te opetovao da je on stavljao naglasak na BiH. ”Tko je čuo, čuo je, ja ne mogu puno dalje od toga”, kazao je Milanović.

“Ovdje postoje dvije vrste ljudi, koji znaju jako malo ili nimalo. S tim ljudima zna se tko može raditi i tko koristi njihovo vrijeme već godinama da im približi problem s kojim Hrvatska živi i s kojim je suočena. Ti koji ne znaju ništa su manji problem, oni su većina, s njima se može raditi, pričati, odgovarati im na pitanja. Nekolicina je naprosto zatucana u svojim predrasudama i fiksovima koje će biti malo teže promijeniti, ali na tome treba raditi. A u nekim situacijama, kao što je bila ova 23. na sastanku Vijeća kad su Ukrajina i Moldova dobile status kandidata, a BiH čvrgu, to je situacija u kojoj država koristi pravo veta i dobili bi ga svi. Ovako je BiH dobila prazna obećanja”, rekao je Milanović.“Da su drugi radili svoj posao, da su bili aktivni, ne agresivni, države bi se drugačije ponašale. Neke države su iscrpljene već i materijalno, zato što daju, daju i daju i očekuju da im se to nadoknadi. Neke države su primile stotine tisuća i milijune prognanika, Hrvatska nije. Hrvatskoj se u ovom slučaju geografija pokazala kao prednost. Možda zvuči cinično, ali nije”, rekao je Milanović.

Kritizirao je i što u Madridu nema nikoga iz vlade.

“Srećom, nitko nije primijetio da nema tih dvorskih luda, ali ovdje treba netko biti na ovim sastancima, to ti je dužnost. Ne moraš biti u mom društvu, ali netko treba predstavljati Vladu. Tko će ići na njihove sastanke? Ambasador? A što ako ja kažem da ambasador treba meni? Vrlo neodgovorno, amaterski”, rekao je.

“Hrvatska mora učiniti sve da informacija, činjenice, agrumeti budu dostupni svima. I onda, ako vidimo da ne ide, reći dosta. Mi nikoga ne gazimo. Mora se igrati po pravilima. Danas smo čuli 50 puta – poredak temeljen na pravilima. To je lijepo za čuti, ali toga se teže pridržavati”, dodao je. “Naš posao nije samo da tražimo tuđu pažnju i razumijevanje, ali u nekim stvarima se moramo poslužiti alatima, a među njima je i blokada. Što je radila Turska? Uzela je Švedskoj dio identiteta. Vidjet ćemo kako će to završiti. To se zove pritisak, ne ucjena”, kaže dalje Milanović.

“Za Hrvata glasaju ljudi koji nisu Hrvati. Imamo i situaciju da noć prije izbora, da bi mogli glasati za Hrvata, kao Hrvati deklariraju koji to nikad nisu bili”, rekao je Milanović.

Upitan izlazi li NATO jači nakon ovog summita, Milanović je rekao da koliko god bila važna poruka Finskoj i Švedskoj da se priključi savezu, Rusija je napala Ukrajinu.

“Dnevno, ovisi koga slušate. Po nekima Ukrajina samo što nije pobijedila, a Rusija se raspala, a drugi pričaju isto za Rusiju, a svi su na strani Ukrajine. Ovo je konflikt koji prijeti sve više i više da se prelije”, rekao je Milanović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI