MILANOVIĆ ISPRATIO VOJNIKE NA KOSOVO I PORUČIO: ‘Bez obzira na članstvo u NATO-u, vi ste prije svega Hrvatska vojska!’

Foto: Marko Beljan/Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom ispraćaju 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo.

U područje operacije upućuje se 130 pripadnika Hrvatske vojske, među kojima se nalazi šest žena, a na svečanom ispraćaju u vojarni “132. brigade Hrvatske vojske” u Našicama predsjednik Milanović poručio im je da su oni hrvatski vojnici i vojnikinje koji idu na posao u državu koju je Hrvatska priznala i koja nam je bliska.

“Ali koju nisu svi priznali. Delikatno je, ali vjerujem, ne i opasno. Jedni će vas tamo dočekati kao najbolje prijatelje, drugi baš i ne”, dodao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju.

“Ponašajte se dolično, pokažite što znate, što ste naučili. Niste početnici. Vjerujem da su mnogi od vas po tko zna koji puta u ovakvoj situaciji, a nekima je prvi puta. Pomažite jedni drugima i uvijek razmišljajte o tome, bez obzira na članstvo u NATO-u, na to da smo zapadna demokracija, članica Europske unije, dio jednog saveza država koje dijele puno zajedničkih vrijednosti – da ste prije svega Hrvatska vojska.

I da ta vojska uvijek mora zadržati svoj integritet, posebnost i svijest da prije svega služi domovini. Nećemo dopustiti da u toj velikoj bačvi vode mi budemo jedna kap vina koja će izgubiti svoj identitet, svoje ja i svijest o tome čemu služe – a služite obrani hrvatske domovine”, zaključio je predsjednik Milanović.



Foto: Marko Beljan/Ured predsjednika Republike Hrvatske

Oružane snage Republike Hrvatske u NATO operaciji KFOR u Republici Kosovo sudjeluju od srpnja 2009. godine s mogućnošću uključivanja za 40 pripadnika i dva helikoptera s posadom i mogućnošću rotacije, te se trenutno u istoj nalazi 35. hrvatski kontingent.

Temeljem odluke Hrvatskog sabora od 27. studenoga 2020. Republika Hrvatska pojačala je angažman u NATO operaciji KFOR sa sadašnjih 40 na 150 pripadnika te u sklopu 35. hrvatskog kontingenta uz već postojeće snage upućuje se pješačka satnija čime Republika Hrvatska nastavlja kao punopravna članica NATO-a vjerodostojno i kontinuirano pridonositi stabilnosti i očuvanju mira na jugoistoku Europe.

Primarne zadaće pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO misiji KFOR su sprečavanje obnavljanja neprijateljstava, izgradnja sigurnosnog okružja, potpora međunarodnim humanitarnim naporima, osiguravanje provedbe sklopljenih sporazuma te potpora razvoju kosovskih snaga sigurnosti, priopćili su iz Ureda predsjednika RH.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI