MILANOVIĆ IMA ŠTO REĆI NAKON SASTANKA U OHRIDU: ‘Turski ministar vanjskih poslova je Aristotel u odnosu na druge! Izbori u BiH? Neće biti lijepo, to je protuprirodni blud’

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Predsjednik Republike Zoran Milanović u četvrtak je u Ohridu sudjelovao na Prespanskom forumu za dijalog. Tom prigodom je poručio zemljama “s najvišim standardom” da “malo smanje standarde” kada se radi o pridruživanju balkanskih zemalja Europskoj uniji.

“Nisam ovdje da ih krivim, ali mi nismo ti koji stojimo na putu, briselska birokracija ne stoji na tom putu, ni Slovenija ne stoji na tom putu, kao ni vjerojatno Bugarska. Njemački kancelar Scholz neki je dan posjetio Beograd gdje je jasno spomenuo uvjet Srbiji kako mora priznati Kosovo da bi im život bio lakši. Naravno, očekivano, srbijanski predsjednik Vučić tada se pitao zašto se uopće sada to spominje kao uvjet, a o tome se tako do sad nije razgovaralo, na što mu je Scholz odgovorio kako je samo bio iskren – bez toga neće proći”, kazao je Milanović.

“Zapadni Balkan samo je kapljica u vodopadu europskog gospodarstva, društvenih zbivanja, jednostavno svega. Ne postoji nikakav ekonomski razlog koji sprječava najbogatije zemlje EU da prime ove zemlje u svoje društvo”, dodao je.

“Europska unija bi mogla primiti sve te države zapadnog Balkana kada bi neke države u Europskoj uniji to htjele. To je samo nekoliko država koje uvijek imaju neke svoje jako visoke kriterije, koje ja cijenim. Međutim, ovo je zaista ozbiljna situacija u kojoj države ne vide nikakvu perspektivu”, također je istaknuo Milanović.

“S proširenjem NATO-a ne treba odugovlačiti još 20 godina”, također je istaknuo.



Govorio je i o statusu Ukrajine za kandidata Europske unije.

“U redu, ja sam za to. Ali ne smijemo zaboraviti na BiH. Što nas sprečava da za BiH učinimo isto, neprestano odugovlačenje uništava tu zemlju”.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Milanović je potvrdio i kako je razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom o Bosni i Hercegovini.

“Pričao sam s ministrom koji je jedan od nekoliko ljudi koji to dobro znaju. Ne zna sve, ali u odnosu na druge je Aristotel”, izjavio je.

“U predvečerje izbora koje Hrvati gube i to ponižavajuće gube, osim ako ih neka sreća ne spasi, tražiš da potpišu neku deklaraciju po kojoj će sve biti lijepo nakon izbora. Neće biti lijepo…to je protuprirodni blud”, poručio je Milanović o izborima u BiH.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI