MILANOVIĆ IM SE NARUGAO! ‘Poručio im je da su nevažni i da ne drži do njihova mišljenja! Josipović kritizirao i Peđu Grbina

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Bivši predsjednik Ivo Josipović komentirao je danas za izbor predsjednika  Vrhovnog suda, ali i situaciju u SDP-u čiji je član.

Kao pravnik i profesor na Pravnom fakultetu Josipović se osvrnuo i na izbor predsjednika Vrhovnog suda te je za suca Marina Mrčelu rekao da je jedan kvalitetan sudac uz kojega se ne baš vežu nikakve afere.

S druge strane, za suca Radovana Dobronića tvrdi kako nije iz njihovog jata i da kritizira pravosuđe s čime se ostali suci ne slažu. Smatra da iz istog razloga nije izabrana ni Zlata Đurđević.

“Suci imaju tendenciju “makni predmet od mene”. Kad gledate što se sve promijenilo, odmakli su od Vrhovnog suda većinu drugostupanjskih kaznenih predmeta, sve ostavine su bačene bilježnicima, ovrhe isto tako… Ne znam što će uskoro raditi suci. No, postoje vrijedni i pošteni suci koji odudaraju od tog stereotipa korumpiranog pravosuđa”, rekao je Josipović za Večernji list dodajući kako je procedura biranja šefa Vrhovnog suda prije svega neustavna.

“Ustav kaže da opća sjednica Vrhovnog suda i saborski Odbor za pravosuđe daju mišljenje o jednom kandidatu kojeg predloži predsjednik RH, a sad vidimo da se o svima izjašnjavaju. Milanović im se svima narugao. Poštivajući odluku Ustavnog suda je obznanio svog kandidata prije nego je procedura dovršena, poručio im je da su nevažni i da ih nije briga što on misli o njihovom mišljenju”, objasnio je.



Situacija u SDP-u nije dobra, bivši predsjednik nije mogao izbjeći pitanja vezana uz svoju stranku i trenutnu situaciju koja je kaotična.

Pritom je ustvrdio kako čistka nije pravi put i da u tome ne sudjeluje.

“Očekivao sam od izabranog predsjednika da se završi taj građanski rat, ali ne na način da se odstrijeli sve. To nije dobro za SDP. Uvijek se učinak vodstva mjeri rezultatima, izbori koji dolaze će to pokazati”, dodao je.

O favoritima na čelu zagrebačke organizacije stranke nije htio govoriti, ali je istaknuo da je Renato Petek veliko pojačanje za SDP i da je sramotno što mu je kao najaktivnijem gradskom zastupniku nije dozvolilo da ranije pristupi stranci.

Dotaknuo se i eskalacije sukoba u Crnoj Gori proteklog vikenda. Josipović da su takvi događaji destabilizirajući te da bi se mogli preliti u čitavu regiju koja ima brojnih problema.

“Šteta što nije bilo mudrosti sa strane SPC-a, vlasti pa i oporbe u Crnoj Gori da vode računa o osjetljivosti tog problema i da važan događaj bude organiziran na način koji neće izazivati konfortacije. Može se to pretvoriti u nešto puno gore, želim im da mirno izađu iz svega toga i da se državnost Crne Gore ojača”, rekao je.

Josipović je na tragu onoga što je izjavila i Vesna Pusić. I on smatra kako se sukob može preliti jer i u BiH “nisu dosad našli formulu koja bi smirila te tenzije koje su permanentne od samog rata do danas, a to mogu samo oni riješiti, nikakva sila sa strane”, zaključuje Josipović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI