Milanović govorio o pravima djece: ‘Tuđman i Mesić su bili u zatvoru, pravili su igračke za Zorana’

Foto: Robert Fajt / CROPIX

„Djecu trebamo odgajati kao slobodne ljude, kao kritične ljude, kao ljude koji će postavljati pitanja, koji se neće plašiti suprotstaviti gluposti i pohlepi. To će u pravilu steći kroz kućni odgoj jer usprkos školi i svim institucijama sve ono bitno se nauči doma“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović na obilježavanju 20 godina djelovanja Ureda pravobranitelja za djecu kojim je ujedno obilježen i Svjetski dan djece.

Govoreći o pravima djece, predsjednik Milanović je posebno važnim istaknuo njihovo pravo na sigurnost i sigurno djetinjstvo. „Želim vam da nastavite ovaj posao koji je i funkcija, ali isto tako je pun dubokog sadržaja i smisla, na kraju i ljubavi, i koji ulijeva djeci sigurnost. Mi smo odrasli u sigurnom gradu, u sigurnoj državi, a čak i u vrijeme rata razina nesigurnosti je neusporediva s onim što gledamo na Bliskom istoku i u drugim dijelovima svijeta. Naprosto ima nešto u našoj kulturi, nešto što daje prioritet sigurnosti jedne zajednice, zajedničkog mjesta za život“, pojasnio je predsjednik Milanović.

Holjevac o Banožićevim apologetima: ‘Kriv je samim time što je bio na suprotnoj strani ceste’

„Kada govorimo o pravima djece u stvari projiciramo ono što vidimo kao potrebe djece jer djeca su samo djeca i kopiraju odrasle“, rekao je i podsjetio da smo mi u jednom vrlo fragilnom razdoblju naše novije povijesti u kojem moramo paziti kako diskutirati. U tom smislu rekao je: „Mi smo još jučer izašli iz krvavih cipela, i tu ne mislim na rat, mislim na društvo koje je – ne samo u Hrvatskoj, nego i u većem dijelu Europe – bilo potpuno drugačije od ovog danas kojeg mi uzimamo zdravo za gotovo“.



Kao primjer takvog društva uzeo prva dva hrvatska predsjednika koji su bili na odsluženju zatvorske kazne zbog drugačijeg mišljenja. „Djeca koja su izašla iz tog režima i tog odgoja – djeca istočne Europe i dobrog dijela Europe – gledala su stvari koje su nama danas nezamislive. I zato nema dječjih prava bez prava odraslih ljudi, bez prava na slobodu mišljenja, akcije, ne slobodu kreacije i na svijest o tome da ćeš, ako budeš drukčiji, barem ostati slobodan, a ne bez posla, bez slobode i biti zatvoren ili smaknut“, rekao je Predsjednik.

Povodom obilježavanja 20 godina rada Ureda pravobranitelja za djecu u Republici Hrvatskoj te Svjetskog dana djeteta predstavljeni su i rezultati istraživanja „Kako ostvarujemo dječja prava u Hrvatskoj: mišljenja i stavovi djece i mladih u 2009. i 2023. godini“. Osim predsjednika Milanovića i pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, na svečanosti su govorili predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Marin Piletić i zastupnica u Hrvatskom saboru i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anamarija Blažević.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI