Milaković zatražio službenu upotrebu ćirilice i srpskog jezika u Vukovaru!

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Milaković je ocijenio i da je razlog što se pripadnici srpske nacionalne manjine ne koriste nekim pravima, poput onoga na dvojezičnu osobnu iskaznicu, “strah od neugodnosti”

Vukovarski zamjenik gradonačelnika iz srpske nacionalne manjine Srđan Milaković pozvao je u ponedjeljak na konferenciji za medije, premijera Andreja Plenkovića i Ministarstvo uprave da pokažu dosljednost u poštovanju pravne države i omoguće poštovanje prava pripadnika srpske zajednice u skladu s hrvatskim zakonodavstvom i službenu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru.

Podsjetio je da se navršila peta godišnjica objave popisa stanovništva u Hrvatskoj  (17. prosinca 2012.) na temelju kojega srpska zajednica (trećina stanovništva u Vukovaru) ima pravo na službenu uporabu srpskoga jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru.

Politički kontekst u Hrvatskoj je prepreka provođenju odredaba Zakona o pravima nacionalnih manjina, ocijenio je Milaković i dodao da su prava srpske zajednica narušena i kad je riječ o zapošljavanju, konvalidaciji staža u vrijeme rata i mirovina, nereguliranom statusu Zajedničkog vijeća općina, nefinanciranju srpskih udruga i dr.

Milaković  je ocijenio i da je razlog što se pripadnici srpske nacionalne manjine ne koriste nekim pravima, poput onoga na dvojezičnu osobnu iskaznicu, “strah od neugodnosti” koje s takvom iskaznicom mogu imati pokazujući je službenicima u mnogim ustanovama, policiji itd.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI