‘MI SMO POKAZALI SOLIDARNOST, SADA JE RED NA NJIMA’: Njemački ministar oštro kritizirao Amerikance zbog visoke cijene plina

Foto: Guliver

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck optužio je SAD i druge “prijateljske” države opskrbljivače plinom za astronomske cijene plina, sugerirajući da su profitirali od posljedica rata u Ukrajini.

“Neke zemlje, uključujući prijateljske, ponekad postižu astronomske cijene (svog plina). To je problem o kojem se mora razgovarati”, rekao je njemački ministar gospodarstva novinarima.

Habeck je pozvao SAD da pokaže više solidarnosti prema svojim saveznicima u Europi koji prolaze svoje najteže dane, javlja CNBC, koji je kontaktirao Bijelu kuću za komentar na Habeckovu izjavu.

“Sjedinjene Države su nas kontaktirale kada su skočile cijene nafte, zbog čega je Europa koristila svoje nacionalne rezerve. Mislim da bi takva solidarnost bila dobra i za smanjenje cijena plina”, rekao je Habeck.

Jedan od čelnika njemačke Stranke zelenih, koja je dio koalicijske vlade Olafa Scholza, rekao je da bi EU također trebala učiniti više na rješavanju plinske krize u regiji.



Prije rata u Ukrajini EU je uvozila oko 45 posto svojih zaliha plina iz Rusije, ali sada zbog podrške Ukrajini nastoji smanjiti uvoz, jer je ruski energetski div Gazprom drastično skresalo opskrbu država članica EU.

Habeck je poručio da bi zemlje EU trebale nastupiti jedinstveno kod kupovanja plina, kako ne bi zbog vlastite konkurencije nepotrebno dizale cijene na tržištu.

“Snaga europskog tržišta je ogromna, samo se mora iskoristiti”, izjavio je.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu Njemačka je u veljači odbila certificirati plinovod Sjeverni tok 2, a Sjeverni tok 1 je postao pijun u pogoršanju odnosa između Moskve i Bruxellesa.

Iako je kao razlog obustave dostave plina uvijek navodila održavanje i sankcije, Rusija je tijekom ljeta započinjala i prekidala opskrbu plinom kako ju je bilo volja, ali onda je u rujnu stala opskrba plinom iz Rusije. Nakon puknuća plinovoda Sjeverni tok 1 pod sumnjivim okolnostima, odnosi između Europe i Rusije su pod sve većim pritiskom.

Rusija je zanijekala da je sabotirala plinovod, a prijavljene su podvodne eksplozije koje su oštetile cijevi na nekoliko mjesta, zbog čega je iz Baltičkog mora izbijao prirodni plin. EU je obećala “snažan” odgovor na napade na njezinu energetsku infrastrukturu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI