Merkel Vučiću: ‘Srbija je na pravom putu ‘

flickr

Vučić se Angeli Merkel zahvalio i na 'spuštanju tenzija'.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Berlinu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel

Prema Vučićevim riječima, situacija u regiji “jest turbulentna”, ali je Srbija investirala u stanje regionalnog mira i on poslije sastanka sa Merkelovom putuje u Sarajevo gdje će pričati o stvarnim pitanjima.

“Zapadni Balkan vidimo kao mjesto budućeg značajnog sastanka rasta. Imamo još mnogo toga za raditi, gospođa Merkel je u pravu kada je pričala o vladavini prava i efikasnosti pravosuđa”, navodi Vučić.

Vučić se Angeli Merkel zahvalio i na “spuštanju tenzija”.

“Znamo koliko su nas skupo koštali sukobi u prošlosti. Treba da gledamo u budućnost, ne u prošlost. Teške obveze smo preuzeli u pregovorma sa Prištinom, ne uvijek lake u pregovorima sa BiH i mislim da smo za to vrijeme postali pouzdan partner i Njemačkoj i EU“, naveo je Vučić.



Njemačka kancelarka poručila je da je Srbija na pravom putu. Ona je istakla da je Vučić proveo velike reforme za investicije i ispunio je sve uslove za pregovore sa EU, što potvrđuje i otvaranje dva poglavlja u veljači.

“Želim mu reći da nastavi te reforme po pitanju pravne države i to je bila jedna od tema naših razgovora. Također, NVO moraju biti važni partneri vladi, mora postojati sloboda medija, što je jako važno. Kada govorimo o reformama, nitko ne prisiljava Srbiju na to, već je to u njenom interesu. Državna poduzeća su također napredovala i Srbija je na pravom putu. Moramo  se boriti za stabilnost i Vučić je uvijek bio za to da razvoj u regiji mora da bude miran razvoj, što nije jednostavno. Ove reforme su jako bitne i hrabre, i odnosi sa Kosovom su bolji”, rekla je Merkel

Facebook Comments

Loading...
DIJELI