MELONI ZAPRIJETILA DUGOVJEČNOM I KONZERVATIVNOM TALIJANSKOM POLITIČARU! Svemu je prethodila velika svađa Silvija Berlusconija s budućom premijerkom: ‘NATO ili van iz koalicije!’

Foto: Morandi/Tre/IPA/Morandi/Tre/Guliver

U javnost je isplivala nova snimka tajnog razgovora lidera Forza Italije Silvia Berlusconija tijekom zatvorenog skupa sa izabranim senatorima svoje stranke Forza Italije u Montecitoriju.

Na istom je sastanku snimljen i kako se hvalio da mu je Vladimir Putin čestitao rođendan tako što mu je poslao 20 boca votke, a da je on Putinu uzvratio s 20 boca Lambrusca te da su razmijenili “slatke poruke”.

U srijedu je talijanski La Presse objavio novu snimku na kojoj Berlusconi stranačkim kolegama objašnjava rat u Ukrajini čvrsto zagovarajući rusku poziciju o tome kako je došlo do invazije na suverenu državu. Također, optužio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za poticanje mjesecima dugačkog rata s Rusijom.

Berlusconi u snimci kaže: “Znate li kako se dogodilo ovo s Rusijom? Ali za ovo vas molim maksimalnu diskreciju. Obećavate? (…). Bilo je ovako – 2014. u Minsku, u Bjelorusiji, potpisan je sporazum između Ukrajine i dviju novonastalih republika Donbasa za mirovni sporazum da kako se više ne bi međusobno napadali”.

“Ukrajina baca taj ugovor k vragu godinu dana kasnije i počinje napadati granice dviju republika. Dvije republike trpe vojne gubitke koji, kažu mi, dolaze na 5, 6, 7 tisuća mrtvih. Dolazi Zelenskij, utrostručuje napade na dvije republike. Smrti se povećavaju”, govori u videu.Dugovječni i kontroverzni talijanski političar zatim tvrdi: “U očaju dvije republike šalju izaslanstvo u Moskvu i konačno uspijevaju razgovarati s Putinom. Kažu ‘Vladimire, ne znamo što ćemo, ti nas brani’. On se protivi tim inicijativama, opire se, trpi jak pritisak iz cijele Rusije”.

“I onda odlučuje izmisliti specijalnu operaciju – trupe su morale ući u Ukrajinu, za tjedan dana stići do Kijeva, svrgnuti vladu, Zelenskoga i postaviti vladu koju je već izabrala ukrajinska manjina dobrih i zdravorazumskih ljudi, i još tjedan da se vrate natrag”, dodaje Berlusconi.

Nadalje je rekao: “Ušao je u Ukrajinu i našao se pred neočekivanom i nepredvidivom situacijom otpora Ukrajinaca, kojima je treći dan počeo pristizati novac i oružje sa Zapada. Rat je, umjesto operacije od dva tjedna, dvjestoipolgodišnji rat. Dakle, to je situacija”.

“Ne vidim kako se Putin i Zelenski mogu pridružiti posredničkom stolu. Jer nema mogućeg načina. Zelenski, po mom mišljenju… zaboravite, ne mogu reći…”, čuje se još kako govori Berlusconi.

Objava nove snimke u srijedu navečer izazvala je političku dramu u Italiji.

Giorgia Meloni, iznenadila je svoje desničarske partnere rekavši kako će njezina nova vlada u potpunosti podržavati NATO i u cijelosti biti dio Europe, pa istaknula je kako “Italija s nama u vladi nikad neće biti slaba karika na Zapadu”, te dodala kako se bilo koja stranka koja se ne slaže s tom izjavom neće pridružiti njezinoj administraciji.

Svemu tome prethodila je svađa nakon što su procurile, Berlusconijeve rukom pisane  bilješke, u kojima Meloni opisuje kao “tvrdoglavu, arogantnu i uvredljivu” i to baš u trenutku teških pregovora o raspodjeli ministarskih mjesta.

Ova videosnimka slijed je čitavog niza njegovih izjava u kojima je podupro stav Moskve po pitanju invazije na Ukrajinu, dok je istovremeno kritizirao Zapad. S obzirom na dugogodišnje prijateljstvo Berlusconija i Putina, te njegove izjave ne iznenađuju previše.

Ipak, čini se kako je među strankama u ponedjeljak postignuta suradnja, te će Melonijeva Braća Italije i Berlusconijeva Forza Italia zajedno s ostalim snagama koalicije započeti konzultacije s predsjednikom Republike Sergiom Mattarellom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI