Mehmedović: Spremni smo napraviti istraživanje koje bi pokazalo da nema ugroze od event industrije! Ima poruku i za Stožer

Foto: Facebook

Član odbora za event industriju UGP-a Adnan Mehmedović-Medo u Terapiji na Z1 televiziji govorio je o problemima zaposlenih u event industriji industriji, koji za razliku od ugostitelja i kulturnjaka nisu uopće mogli raditi, te zašto vlada ne želi pomoći njima koji godišnje ‘obrnu’ nevjerojatnih 22 milijarde kuna.

Pogođeni do krajnjih granica

˝Event industrija je 100 posto pogođena pandemijom. Ona je prva koja bila zatvorena i zadnja koja će biti otvorena. Pred nama je ljetna sezona koja je udarna sezona za event industriju, ali još je neizvjesno hoće li se održavati. Trenutno mjere koje su prepisane za kulturne evente su takve da se mogu održavati u otvorenim prostorima, 500 u zatvorenim s razmakom i sjedenjem. Za ljetne festivale je bitna višemjesečna priprema da bi se mogli organizirati. Stoga apeliramo na Stožer da što prije daju rok otvaranja˝, poručio je Mehmedović

 

Istaknuo je da ono što je sigurno je da će veći festivali po kojima je Hrvatska bila prepoznata i koji su je oblikovali kao poželjnu destinaciju poput Zrća i Špancirfesta, biti ponovno otkazani.

˝Mislim da je publika željna i interes za koncerte postoji ako dođe do otvaranja u otvorenom prostoru. Praktički nam je ograničeno baviti se tim poslom. Bilo je dozvoljeno 25 posjetitelja, no s obzirom na to da je neisplativo, to nitko nije radio. Tražimo minimalno pokrivanje fiksnih troškova, kao što su to priznali ugostiteljima. Mnoge zemlje su uvele fond oporavka gdje su različitim investicijskim i financijskim transakcijama pokrivali troškove˝, rekao je i dodao da ono što karakterizira svaku zemlju je sadržaj, a da su festivali i manifestacije impuls da bi ih netko posjetio˝, rekao je.



Osvrnuo se na vijest da je Španjolska u znanstvene svrhe organizirala koncerte te nije dokazala širenje zaraze.

˝Ponukani takvim pozitivnim rezultatima, mi kao event industrija planiramo doći sa sličnim istraživanjima. Pred našim institucijama bi izveli koncerte, konferencije, svadbe i onda bi ti rezultati bili važni u donošenju zaključaka za event industrije te bi dali pozitivni imidž gdje bi se Hrvatska smjestila uz gradove poput Barcelone˝, rekao je.

´Vrlo moguće da djelatnici event industrije odu u drugu branšu ili van Hrvatske´

Gubici su u godinu dana, kaže, 22 milijardi kuna što je par posto BDP-a.

˝Jednostavno taj strah od epidemije prevladava unatoč dostupnim znanstvenim i eksperimentalnim istraživanjima. No mi smo spremni napraviti istraživanje koje bi pokazalo da ugroza nije nikakva, naročito za evente na otvorenom. I prije pandemije je bila najvažnija sigurnost posjetitelja. Kako je smanjen kapacitet posjetitelja onda se koncerti prodaju nekoliko dana unaprijed. Vrlo sigurno i pažljivo se može napraviti događaj˝, istaknuo je.

Dodao je da je stanje problematično jer je industrija specifična te s obzirom na to da djelatnici ne rade više od godinu dana, da je vrlo moguće da ih izgubi tako što će otići u drugu branšu ili izvan Hrvatske. Osvrnuvši se na YouTube koncerte, rekao je da su organizirani mnogi Livestream koncerti, no kako je Hrvatska malo tržište, ima mali bazen ljudi koji žele uživati u takvim koncertima.

˝Nije još profunkcioniralo da može netko poslovno napraviti to, to je rezervirano za zvijezde poput Due Lipe koje imaju sredstva i generiraju veliku posjećenost uživo. Ne postoji puno izvođača na cijeloj sceni koji bi uspjeli prikupiti velik broj posjetitelja na internetu˝, rekao je.

Zaključio je kako su prošle godine upravo ljetni mjeseci bili ključni za organizirati evente, a da ako ne bude tako ovo ljeto, da se boji da prijeti kolaps.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI