MEDVEDEV O KORIŠTENJU NUKLEARNOG ORUŽJA: ‘Ovo su četiri situacije u kojima Rusija može upotrijebiti nuklearno oružje’

Foto: Guliver/Kremlj

“Ruska nuklearna doktrina ne zahtijeva da neprijateljska država prva upotrijebi takvo oružje”, rekao je bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a Dimitrij Medvedev, objavio je The Guardian.

On je u subotu govorio o tome pod kojim uvjetima bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje.

“Imamo poseban dokument o nuklearnom odvraćanju. U ovom dokumentu jasno se navode razlozi na temelju kojih Ruska Federacija ima pravo upotrebljavati nuklearno oružje. Postoji nekoliko njih, dopustite mi da vas podsjetim na njih:

Prva je situacija kada je Rusija pogođena nuklearnim projektilom. Drugi slučaj je svaka uporaba drugačijeg nuklearnog oružja protiv Rusije ili njezinih saveznika.

Treća situacija je napad na kritičnu infrastrukturu koji će paralizirati naše snage za nuklearnog odvraćanja.



Četvrti slučaj je kada je počinjen čin agresije protiv Rusije i njenih saveznika, koji je ugrozio postojanje same zemlje, čak i bez upotrebe nuklearnog oružja, odnosno uz korištenje konvencionalnog oružja”, istaknuo je Medvedev.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin na početku rata je zaprijetio nuklearnim oružjem. Rekao je da će “zapadna intervencija dovesti do posljedica kakve nikad niste vidjeli”.

Inače, Rusija ima oko 6.000 nuklearnih bojevih glava, najveće zalihe nuklearnog oružja na svijetu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI