MEDVED ODGOVORIO NA MILANOVIĆEVE PROZIVKE O ZANEMARIVANJU VOJSKE: ‘Podigli smo proračun na 7 milijardi kuna, najveći je od Domovinskog rata’

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost Tomo Medved osvrnuo se na napetosti između ministra obrane i vrhovnog zapovjednika te općenito između Pantovčaka i Markovog trga.

Podsjetimo, verbalnom prepucavanju predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića svjedočimo od početka mandata, a situacija je dodatno kulminirala nakon umirovljenja brigadira Elvisa Bručula sa dužnosti zapovjednika Počasno-zaštitne bojne. Nakon toga Milanović je uputio teške riječi ministru obrane Mariu Banožiću, a preko načelnik glavnog stožera admirala Roberta Hranja, zabranio je Banožiću i obraćanje na jednoj svečanosti te ga nije ni pozdravio kao uzvanika.

Medved je komentirao odnos prema nacionalnoj sigurnosti:

“Prije svega želim kazati da sve sastavnice nacionalnog sustava sigurnosti obavljaju svoj posao profesionalno i odgovorno. U tom pogledu naša Vlada čini iznimne napore upravo u svjetlu nabavke nove opreme, stalnog usavršavanja”, rekao je Medved u središnjem Dnevniku HRT-a.

“Spomenut ću samo da je i na prošloj sjednici Vlade odlukom Vlade u svjetlu modernizacije naših oružanih snaga proračun Ministarstva obrane podignut za 2 milijarde i 387 milijuna kuna i on će iznositi preko 7 milijardi, najviše od Domovinskog rata.



To je najbolji pokazatelj odnosa naše Vlade prema sastavnicama nacionalne sigurnosti, a poglavito prema Hrvatskoj vojsci, istaknuo je na početku razgovora”, pojasnio je.

Komentirajući sukob, rekao je:

“Ovdje prije svega moramo konstatirati da je načelnik Glavnog stožera svojom zapovjedi odbio provesti odluku ministra obrane. Jednako tako da je Predsjednik Republike doveo načelnika Glavnog stožera u poziciju da krši Zakon o obrani.

U skladu s traženjem ministra obrane Inspektorat obrane provest će ekspertizu, provest će nalaz i pregled Glavnog stožera u svjetlu snimanja stanja i utvrđivanja eventualnih propusta kod donošenja zapovijedi od strane načelnika Glavnog stožera.”

Na pitanje slaže li se da ovaj sukob može izazvati eventualnu podjelu u oružanim snagama, rekao je:

“Hrvatska vojska je jedinstvena, Hrvatska vojska je iz naroda, ona je iz Domovinskog rata. Hrvatska vojska je moderna, suverena. Republika Hrvatska je danas članica NATO saveza. Hrvatska vojska je naš stup sigurnosti i ni na koji način nikakvi ovi detalji koji se odvijaju, možemo ih smatrati neprihvatljivima, neće narušiti sposobnosti Hrvatske vojske da budu jamac sigurnosti hrvatskih građana.”

Izrazio je i svoja očekivanja na sastanku Odbora za nacionalnu sigurnost na kojem će sudjelovati i predsjednik.

“Prije svega očekujem da se prestane vršiti ovakav pritisak prema načelniku Glavnog stožera. Očekujem da se pripremimo za 9. studeni, i za sjednicu Vijeća za obranu, i za Vijeća za nacionalnu sigurnost, gdje će sva ova pitanja biti stavljena na stol. O njima ćemo raspraviti na odgovarajući način u odgovarajućem formatu i donijeti odgovarajuće zaključke”, poručio je.

Upitan je i postoji li mogućnost ukidanja kolone povom obilježavanja 30. obljetnice stradanja Vukovara i Dana sjećanja, zbog pogoršane epidemiološke situacije.

“Obilježit ćemo 30. obljetnicu Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, ali o formatu, načinu kako ćemo to provesti, upoznat ćemo naše građane, vodeći pritom računa da štitimo zdravlje svih naših građana.

Za sada nećemo komunicirati o načinu i obliku organiziranja, sačekajmo 10-tak dana i tad ćemo imati jasniju sliku vezano za broj novozaraženih”, odgovara Medved.

Komentirao je i događaje na Banovini nakon što su usvojene izmjene Zakona o obnovi.

“Do sada smo uklonili 402 objekta, od kojih su 264 obiteljske kuće, kao osnovnu pretpostavku za obnovu. Obnovili smo 713 objekata”, rekao je.

“U zakon smo ugradili mjeru koja dosad nije bila prepoznata, odnosno nije bila u zakonu, a to je izgradnja višestambenih zgrada. Ono što također smatram važnim jest i mjera da je kroz zakon predviđena kupnja nekretnine koja se nalazi na tržištu, kao model stambenog zbrinjavanja osoba koje su stradale u potresu”, dodaje Medved.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI