MEĐUSOBNE OPTUŽBE NE PRESTAJU: Putin optužio Kijev za ‘barbarski čin’ u Hersonu, a Zaharova za ‘terorističku akciju’ u Toljatiju

Foto: Guliver Image / AP Photo/Vladimir Voronin

Nakon što je brana Kahovka pukla u utorak, predsjednik Rusije Vladimir Putin u srijedu je istaknuo da je ovo uništenje u ukrajinskoj regiji Herson “barbarski čin” Ukrajine, navodi se u priopćenju.

“Barbarski čin s ciljem uništenja hidroelektrane Kakhovke u regiji Herson doveo je do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmjera”, napomenuo je nakon telefonskog razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Američke tajne službe navode kako je za napad kriva Rusija. S druge strane, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev navodi kako SAD, Velika Britanija te njihovi NATO saveznici za uništenje brane trebaju “snositi odgovornost” i dodao kako zemlje “koordiniraju aktivnosti Ukrajine”.

“Ukrajinska diverzantska skupina eksplozijom je digla u zrak cjevovod amonijaka između Toljatija i Odese”, dug oko 2400 km, izvijestilo je rusko ministarstvo obrane. Isti izvor navodi kako se eksplozija dogodila u ponedjeljak navečer blizu Masjutivke, zaselka pod kontrolom ruskih snaga u Harkivskoj oblasti (sjeveroistok Ukrajine), koju je ukrajinska vojska gotovo potpuno oslobodila u jesen 2022. godine.

“Nekoliko civila je ranjeno. Pružena im je potrebna medicinska pomoć”, dodaje se u priopćenju. Cjevovod koji ruski grad Toljati, na Volgi, povezuje s Odesom, najvažnijom ukrajinskom lukom na Crnome moru, omogućavao je Rusiji da izveze više od 2,5 milijuna tona amonijaka – glavnog sastojka umjetnog gnojiva – na godinu, uglavnom u Europsku uniju.



Koristio se za izvoz proizvoda kemijske tvornice u Toljatiju, najvećeg proizvođača amonijaka u Rusiji i jednog od najvećih u svijetu. Cjevovod, izgrađen krajem 1970-ih, prestao je raditi na početku ruske ofenzive u Ukrajini u veljači 2022. Njegovo ponovno puštanje u rad, koje je Moskva tražila, dio je pregovora o izvozu žitarica u kojima je sudjelovao UN a omogućio je izvoz milijuna tona ukrajinskog žita.

“Ovaj cjevovod amonijaka bitan je za prehrambenu sigurnost u svijetu”, poručila je u srijedu glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova na tiskovnoj konferenciji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI