MEĐIMURSKI POLICAJAC OTKRIVA: ‘Problem su sudstvo i sustav socijalne skrbi koji ignoriraju događanja pa se sve to pretvara u začarani krug nasilja’

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Tragedija u međimurskom naselju Parag, u kojoj je ubijena žena i ranjeno njih šestero, potresla je cijelu Hrvatsku.

O toj temi oglasili su se svi koji su prozvani da su trebali učiniti više po pitanju funkcioniranja romskih zajednica u Hrvatskoj – policija, udruge, županijska vlast…

Da stanje uistinu jest ozbiljno za Dnevno potvrđuje i nekolicina međimurskih sugovornika koji odmah u startu naglašavaju kako nisu svi Romi isti.


”Ovo što se dogodilo je strašno, ali toga će biti sve više. Kao i svugdje, problem predstavljaju takozvani problematični Romi koje se ne uključuje u društvo na adekvatan način, niti ih se kontrolira. Dobar dio njih ne radi, primaju solidnu socijalnu pomoć koju troše na alkohol, kockarnice i droge, pritom maltretiraju i same Rome koji se nastoje uključiti u društvo i živjeti normalnim životom. Da vlast to hoće riješiti, taj bi se problem riješio za maksimalno godinu dana”, smatra sugovornik iz Međimurja.

Gotovo istovjetnu priču priča i jedan međimurski policajac. ”Ne slažem se s time da je Međimurje preko noći postalo problematično i ne sviđa mi se hajka koja se trenutno provodi. Svi mi koji ovdje živimo dobro znamo gdje je problem, mi u policiji znamo imenom i prezimenom svakog problematičnog pripadnika romske populacije. Problem su sudstvo i sustav socijalne skrbi koji ignoriraju događanja pa se sve to pretvara u začarani krug nasilja. Pojedinci se među Romima drže tih nekih svojih prava i pravilnika, a pritom se najveća šteta nanosi djeci koja odrastaju u takvim okolnostima”, nabraja sugovornik te se pita kako da Romkinje izađu iz tog kruga kada na svojoj strani nemaju nikoga tko im je spreman pružiti pomoć.”I sami Romi su žrtve tih svojih problematičnih sugrađana, to se treba reći jasno i na glas, tu ima posla za udruge, političare, Centar za socijalnu skrb, ma za cijelo društvo, ali to vam se sve svede na hajku koja se odvija par dana nakon što dođe do nekog nemilog događaja, a onda se ubrzo sve opet vraća na staro”, zaključuje sugovornik koji strahuje od toga da bi nemila događanja opet mogla zagorčati život i Međimurcima, i njihovim romskim sugrađanima te dovesti do novih prosvjeda i tenzija koje ne koriste ni jednima, ni drugima.

Da je situacija u Međimurju nakon ovog događaja uistinu ozbiljna potvrđuju i Matijaš Oršuš iz Paraga koji je priznao kako su svi u šoku potvrdivši problem s ilegalnim oružjem koji bi se prema njegovim riječima trebao što hitnije riješiti.

”Moramo poduzeti nešto da se oružje makne iz naselja, ne samo iz Paraga, nego iz svih. Rata nema, čemu onda oružje… Žao mi je što se ovo dogodilo”, dodaje Oršuš koji je i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji.

“Kako će to završiti među njima, nemam pojma. Bojim se da se sukob ne nastavi. Imam informacije da je problematični balavac provocirao, a da nije, ne bi došlo do sukoba”, napominje u razgovoru za eMeđimurje.

Događaj je komentirao i župan Matija Posavec koji je za lokalne medije potvrdio da je već ranije sazvao Vijeće za prevenciju zbog učestalih paljenja smeća u Livadskoj ulici u Pribislavcu, no poslije događaja u Paragu tema bi se trebala proširiti, a poziv je već upućen ministrima unutarnjih poslova i socijalne skrbi. Lokalni mediji progovaraju i o strahu koji se uvukao među žitelje ove županije, osobito među one koji žive u mjestima uz romska naselja, a mnogi strahuju kako bi se sve to moglo pretvoriti u otvoreni sukob što bi dovelo do novih problema u ionako problematičnim okolnostima.

U Međimurju živi najveći broj Roma u Hrvatskoj, njih oko 10.000, a upravo oni čine trećinu svih nezaposlenih u toj županiji te njih oko 80 posto prima socijalnu pomoć. Velik broj romske djece ne ide u školu, a među počiniteljima kaznenih djela značajan je postotak Roma. No, s druge strane, ova je županija peta u Hrvatskoj s najnižom stopom prijavljenih kaznenih djela.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI