Medikol najavio pokretanje tužbe protiv ministra Kujundžića ‘zbog izrečene klevete’

Goran Stanzl/PIXSELL

Svoj mandat ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić dao je premijeru na raspolaganje, no nije i ne namjerava odstupiti s dužnosti svojom odlukom. To bi bilo, kaže, najlakše učiniti no neće “podviti rep”.

Premijer će uskoro donijeti odluku hoće li ga smijeniti, a dotad ima njegov blagoslov da, kako je rekao, iznese svoju obranu.

Napise o imovini i imovinskoj kartici nazvao je organiziranom hajkom iza koje stoje interesne skupine; jedna oko nabave PET/CT uređaja i druga oko više od 100 milijuna kuna vrijednog natječaja za informatizaciju zdravstva, naveo je ministar Kujundžić.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provjerit će istinitost Kujundžićevih podataka

– Premijer mi je ostavio otvoreni prostor da iznesem obranu, a onda će vidjeti što će učiniti. Meni bi najlakše bilo dati ostavku i vratiti se raditi u bolnicu, više zarađivati, ali ovim činom branim i premijera i Vladu i HDZ jer ako ćemo svi podviti rep zato što organizirane grupe iz interesnih razloga kreću na ljude šaljemo poruku “bježimo iz Hrvatske” – rekao je ministar zdravstva dodajući da mu je premijer Andrej Plenković rekao neka razmisli o odstupanju jer bi time prestalo maltretiranje njegove obitelji.



Ministar zdravstva je jučer s press konferencije izrijekom naveo dvije interesne skupine koje mu fabriciraju afere.

Nije to prvi put u javnom prostoru da se govori kako “netko smješta”, ali je Kujundžić jučer rekao konkretne nazive otkud je, kako je rekao, orkestriran napad interesnih skupina.

– Usprkos upozorenjima i prijetnjama krenuo sam u nabavu PET/CT uređaja kako bi se država riješila monopola privatne tvrtke, o čemu bi Vlada ovih dana trebala donijeti odluku. I nisam dopustio da se informatizacija zdravstvenog sustava u vrijednosti više od 100 milijuna kuna provede po takozvanom natjecateljskom postupku uz pregovore, već da bude otvoreni natječaj – rekao je ministar zdravstva.

Ta dva natječaja – PET/CT i informatizaciju zdravstva – ministar zdravstva izrijekom je, dakle, naveo kao izvor, kako je rekao, takozvanih skandala. Ono što je zajedničko za ta dva natječaja, prije svega, jest – puno novca. PET/CT u vlasništvu države, podsjetimo, Kujundžić zagovara od lanjskog ljeta, a Vlada i dalje ide u nabavku ta četiri uređaja.

S prvim spomenom ove ideje mjesecima unazad Kujundžić je stao nasuprot Poliklinici Medikol, ustanovi koja je godinama jedina u zemlji imala ove aparate. Riječ je o skupim uređajima i skupoj pretrazi prije svega za onkološke pacijente, ali ne i jedino za njih.

Prvi put PET/CT je u Hrvatskoj napravljen 19. studenog 2007. godine otkad je, zaključno s lipnjem prošle godine, HZZO za tu pretragu platio ukupno 595,9 milijuna kuna od kojih većinu privatnoj poliklinici Medikol.

U međuvremenu je 2012. Rebro nabavilo prvi te i dalje jedini PET/CT uređaj u javnoj bolnici u zemlji koji je ondje počeo raditi godinu kasnije. Otad do kraja lanjskog lipnja Rebro je naplatilo 110 milijuna kuna, a Medikol 256,9 milijuna od HZZO-a.

Istovremeno kad i Kujundžić, u nabavku novih uređaja krenuo je i Medikol, a o toj nabavi ministar zdravstva jučer je rekao da je zbog nje dobivao prvo “dobronamjerna” upozorenja, a potom i “prijetnje” te je zbog prijetnje mu smrću, kako je rekao, netko već i osuđen.

Iz Medikola su pak najavili pokretanje tužbe za klevetu, prenosi Večernji.

– S gnušanjem odbacujemo neutemeljene optužbe g. Milana Kujundžića. Već smo poduzeli pravne korake i podignut ćemo tužbu protiv njega zbog izrečene klevete. Pozivamo ga da podastre dokaze za svoje tvrdnje. O njegovoj vjerodostojnosti i istinoljubivosti najbolje svjedoče afere o kojima čitamo zadnjih dana i koje su užasnule ukupnu hrvatsku javnost – rekao je Ivan Rajković, predsjednik Uprave Medikola.

Druga, kako je rekao ministar zdravstva, interesna skupina dolazi od natječaja za informatizaciju čiji je model pozivnog natječaja zaustavio.

– Inzistirao sam da to treba biti otvoreni natječaj što sam prezentirao prije nekih mjesec dana na Vladi. Dokumentacija za otvoreni natječaj bila je spremna oko 1. lipnja i otad tražim da se ide u natječaj. Stajala je dok nije došlo do sjednice Vlade. Kao resorni ministar moram dati suglasnost i upozoravao sam da se ne smije ići u pozivne natječaje koji mogu biti pogodovanje – rekao je ministar zdravstva kazavši kako taj natječaj raspisuje HZZO.

HZZO vodi dr. Lucian Vukelić, šef riječkog HDZ-a, koji je za Večernji potvrdio kako se “razgovaralo o obliku nabave”. Naveo je da postoje 32 moguća oblika javne nabave, da su obilazili ministarstva te se na kraju usuglasili da se ipak ide na otvoreni postupak.

– Pravda je sporija od medijskih napisa, ali je svakako dostižna. Potrudit ću se svim snagama da je dokažem cjelokupnoj javnosti – rekao je Kujundžić dodajući da se neće lako zaplašiti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI