MEDICINSKI FENOMEN U ITALIJI: Muškarac istovremeno obolio od majmunskih boginja, korone i HIV-a

Foto: Guliver image

Daily Mail piše da su znanstvenici objavili da su zabilježili prvi slučaj istovremenog oboljenja od majmunskih boginja, covida-19 i virusa humane imunodeficijencije (HIV).

Prema tvrdnjama koje su objavljene u medicinskom časopisu Journal of Infection, 36-ogodišnji Talijan je krajem lipnja ove godine primijetio da mu je nadraženo grlo te je počeo osjećati umor, a ubrzo je dobio i vrućicu.

Spomenute simptome muškarac je prijavio liječnicima te priznao da je od 16. do 20. lipnja bio u Španjolskoj te da se tamo upustio u nezaštićene seksualne odnose s muškarcima. Talijanu je 2. srpnja utvrđeno da je zaražen virusom covid-19.

Već istog dana počeo je osjećati svrbež na lijevoj ruci, a već idućeg dana uočio je male bolne vezikule na licu, trupu, nogama i stražnjici te je počeo oko njih osjećati svrab. Do 5. srpnja vezikule su mu se proširile tijelom te razvile u pustule.

Nakon toga se javio Odjelu hitne pomoći Sveučilišne bolnice sv. Marko u Cataniji, u kojoj je odmah prebačen na Odjel za zarazne bolesti, gdje je utvrđeno da boluje i od majmunskih boginja.



Tamo je ubrzo utvđeno da je muškarac i HIV pozitivan te da se tek nedavno zarazio tim virusom. Nakon što se oporavio od covida-19 te majmunskih boginja pušten je kući, gdje je neko vrijeme proveo u izolaciji. Već tada su mu nestale vezikule i pustule koje su mu izbile po tijelu.

Znanstvenici su tada zaključili da “ovaj slučaj pokazuje da se simptomi covida-19 i majmunskih boginja mogu preklapati te da se ispravna dijagnoza može dati tek nakon što se prikupe podaci o seksualnim navikama pojedine osobe”, te su naglasili “da je pacijent nakon oporavka od majmunskih boginja na njih bio pozitivan još 20 dana, što su pokazali orofaringealni brisevi”.

Također su ustvrdili da “to sugerira da je moguće da su ti pojedinci zarazni i nakon što uđu u kliničku remisiju”, a kako je ovo do sada jedini prijavljeni slučaj istovremenog oboljenja od majmunskih boginja, covida-19 i HIV-a, još uvijek nema dovoljno dokaza koji bi nam rekli može li takva istovremena trostruka infekcija dodatno pogoršati svaku od njih pojedinačno”.

U svijetu je do sada zabilježeno 32 tisuće slučajeva zaraze majmunskim boginjama zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu zdravstvenu ugrozu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI