MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARI DOČEKALI BEROŠA ISPRED BOLNICE! Viču mu: ‘Izdaja!’, razvili su i transparent

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Svaki zaposlenik u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi od ponedjeljka mora imati EU digitalnu covid potvrdu. Isto tako potvrdu moraju imati posjetitelji i pratnja pacijentima.

Ministar zdravstva Vili Beroš nadgledat će primjenu tih mjera u KBC-u Zagreb, pomoćnica ministra Vera Katalinić-Janković posjetit će KB Merkur, državni tajnik Tomislav Dulibić KBC Sestre Milosrdnice, državni tajnik Silvio Bašić KB Dubravu, državni tajnik Željko Plazonić KBC Rijeku te ravnatelj Uprave za financijske poslove Gordan Žanić KBC Osijek.

“Zdravstveni sustav spreman je za uvođenje covid potvrda. Pravila su jednaka za sve djelatnike, posjetitelje i pratanju, a za pacijente ostaju vrijediti jednake mjere kao i do sada. Covid potvrde su najbolji mogući put prema našem cilju – zaštiti života naših bolesnika i djelatnika”, napisao je ministar Beroš u ponedjeljak ujutro na Twitteru.


No, odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite ne podržavaju svi, Pred KBC-om Zagreb prosvjeduju medicinske sestre i tehničari koji bez Covid potvrde od ponedjeljka ne mogu na posao. Imaju i transparent na kojem piše “Sloboda radu”. Ministru viču: “Izdaja”, “Uništavate hrvatski narod”, “Odlazi”, “Otkaz!”

“Većina njih nisu djelatnici KBC-a Zagreb, pozvali smo policiju, rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

Dodao je da je do danas testirano 690 djelatnika, procijepljenosti je 81,5 posto doktora, većina djelatnika poštuje ovu proceduru.

Beroš se ispričao zbog ovog događanja.

“Nikoga ne tjeramo na cijepljenje, dopuštam pravo na različita mišljenja, no kada je virus godinu i pol oko nas, negirati njegovo postojanje nije opravdano, moj zadatak je osigurati sigurnost zdravstvenog sustava, ove mjere su privremene, one će se mijenjati. Ne mogu razumjeti njihove motive”, rekao je ministar.

“Deset testiranih je asimptomatski pozitivnih, oni bi širili zarazu, moj moj zadatak je ponuditi sigurnost koja je u ovom trenutku moguća, dao sam nalog do 12 sati dobiti podatke o testiranju u svim bolnicama, znat ćemo koliko ih je asimptomatski pozitivno. Tko je protiv sigurnosti u zdravstvenom sustavu? Sigurnost koja ne košta, dakle samo testiranje”, kazao je ministar Beroš.

“Jedan dio ovih ljudi vani nema veze s KBC-om Zagreb”, rekao je ravnatelj Ćorušić odgovarajući na novinarska pitanja. Dodao je da je u ovom trenutku jedini oblik zaštite bolesnika u ovoj bolnici ova mjera. “Mi smo još i blagi kad se usporedimo s drugim državama”, kazao je Ćorušić.

Beroš je rekao da covid potvrde nisu put prema cijepljenju. Odgovorio je i na pitanje hoće li biti otkaza.

“Ne idemo prema otkazima u ovom trenutku, no Zakon o radu je tu, poslodavac ima svoje alate. Naš primarni interes je sigurnost, ona nema alternativu”, rekao je Beroš.
Novinari su ga pitali do kada će testiranje biti besplatno. “Imamo nekoliko planova no to ovisi o nizu elemenata, o stanju epidemiološke situacije, stanju procijepljenosti, iskreno vjerujem da će testiranje do kraja godine biti besplatno”, rekao je ministar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI