MATIĆ O ODNOSIMA HRVATSKE I SRBIJE: ‘Mi smo 50 godina ispred njih koliko god Vučić otvarao neke pruge, to im treba nabiti na nos’

Screenshot/N1

Optužnice protiv hrvatskih pilota koje je uputila Srbija, tajming vezan uz podizanje tih optužnica, odnose između dviju zemalja te aktualnu političku situaciju, za N1 je komentirao eurozastupnik Predrag Fred Matić.

“Sve se to događala prije gotovo 30 godina, sad se izvlači… Na ovim prostorima nemaju rješenje za probleme, a što ćemo mi – umjesto da rješavamo probleme koji predstoje, vraćamo se u prošlost na stvari koje je davno trebalo riješiti. Način na koji se to dogodilo, treba provjeriti, najvažnija je istina. Napad na kolonu se očito dogodio, mogu potvrditi riječi Miljavca da iz Stožera nikad nije izašla zapovijed – ubij, zakolji… Napad prema civilima nikad nije sigurno naložen, a je li bilo kolateralnih žrtava, treba ispitati. Ne treba to uspoređivati ni mjeriti”, rekao je Matić.

“Poginulo je šestero djece pa se dušebrižnici brinu o 400 djece stradalih u Domovinskom ratu, to nema smisla uspoređivati, Vučić se vraća do Jasenovca. Zato političari na ovim prostorima nemaju rješenje za tekuće probleme pa se vraćaju u povijest i na ustaše i partizane”, istaknuo je.

Osvrnuo se na reakciju naše vlasti te dodao kako “govori o tom licemjerju”.

“One bljuvotine koje je Vučić govorio u Glini, ali nema tu elemenata za ratni zločin. To je odvratno, ali je benigno u odnosu na druge. To dokazuje licemjerje – ako ti aktiviraš optužnice, mi ćemo provjeriti tebe. Nemamo mi što provjeriti, trebalo je podići optužnicu kad je on to izgovorio. Što bi Vedrana Rudan rekla – što su oni tek nama radili. Tako nećemo nikad doći na zelenu granu”, naglasio je europarlamentarac.



Govoreći o tom slučaju rekao je da “ako je to bio legitimni vojni cilj, nažalost stradalo je šestero djece i još nekoliko civila, to su kolateralne žrtve, ali treba reći – iz te kolone se pucalo na naše postrojbe”.

Na upit može li uopće hrvatska vlast na neki način zaštititi hrvatske pilote i generale, odgovorio je da su “zakoni takvi, koliko je vidio”.

“Koliko god nam bilo krivo, može svaka država to napraviti, možemo i mi pa suditi Srbima za zločine koje su napravili na Kosovu. Ovdje nema dobre volje već 30 godina i onda Vučić pokušava već godinama sjediti na tri stolice – Rusi, Kinezi, EU… Vučić kaže da nema podataka o nestalima, žao mi je, ali ne vjerujemo”, rekao je Matić.

Za hrvatsko-srpske odnose istaknuo je kako smo “u boljoj situaciji od njih jer smo članica EU-a i NATO-a, ali to ne znači da ne treba razvijati dobrosusjedske odnose”.

“Moramo pokazati da smo bolji od njih, a oni te hoće uvaljati u blato. Mi smo 50 godina ispred njih koliko god Vučić otvarao neke pruge, to im treba nabiti na nos”, istaknuo je.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI