MARTINA DALIĆ O GOSPODARSKOJ KRIZI I UVOĐENJU EURA: ‘Svi pokazatelji ukazuju na to da je recesija moguća, a jesen će biti najteži dio godine’

Screenshot/N1

O gospodarskoj krizi u Hrvatskoj te o tome očekuje li nas recesija za N1 govorila je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke. Komentirala je kako su pandemija covida i rat u Ukrajini utjecali na rast cijena, a istaknula je da će jesen biti najteži dio godine.

“Poslovna godina se pokazuje puno izazovnijom nego što smo mislili jesenas. Svi nekako vjerujemo, a to pokazuju i poslovni pokazatelji, da će jesen biti najteži dio godine jer je to trenutak kad će se rast cijena izazvan ratom u Ukrajini, rast cijena energenata, kontjenera, to će se u punom volumenu i snazi vidjeti i očitovati na jesen”, istaknula je.

Dodala je kako su potrošači postali svjesniji da su životne okolnosti sve teže.

“Razumijemo da visoka inflacija maloprodajnih cijena narušava i realnu kupovnu moć. Ljudi su ove godine postali i svjesniji i vide i na osobnom primjeru da ekonomska situacija, da životne okolnosti postaju sve teže”, rekla je predsjednica Uprave Podravke.

Osvrnula se na poslovanje u Podravci te navela kako nastoje upravljati poslovanjem tako da sve ove silnice budu uravnotežene.



“To znači da smo nažalost morali povećati i maloprodajne cijene naših proizvoda. Intenzivno radimo na unutarnjem smanjivanju troškova i povećanju vlastite kontrole nad poljoprivrednim sirovinama”, istaknula je Dalić.

Dodala je da su rat i pandemija pokazali da se nije moguće sa sigurnošću oslanjati na globalne tokova roba. Osvrnula se i na poskupljenja.

“Ne postoji prehrambeni proizvod kojemu se troškovi proizvodnje i sirovine nisu povećali, između 30 i 180 posto što se tiče sirovina, ambalaže, limenki, a onda na sve to dolaze i energenti”, naglasila je.

Osvrnula se i na Vladu te rekla kako bi trebalo najviše računa voditi o najosjetljivijima i najugroženijima.

“Treba biti svjestan da se nije moguće zaštiti od ovih efekata rata u Ukrajini zbog njihove snage i dubine, a to znači da će nama kompanijama patiti profitabilnost. Nalazimo se u vremenu kada se očigledno mijenja svijet i način života na koji smo navikli”, rekla je predsjednica Uprave Podravke.

Komentirala je hoće li uvođenje eura utjecati na rast cijena.

“Sigurno je da promjena valute otvara neki prostor, ali Vlada nudi neke mehanizme kojima će to kontrolirati. Mislim da će na rast cijena u narednim mjesecima puno veći efekt imati ove prethodne teme”, rekla je Dalić.

Dodala je kako je “jasno da će se to ljudima miješati i da će možda jedan dio tog rasta pripisivati euru za koji euro nije kriv.”

“Ovo nije baš najpovoljniji tajming jer je cijeli ekonomski prostor uzburkan. No, nije euro taj niti promjena valute ta koja donosi značajan rast cijena. S druge strane, kod dijela građana može se javiti osjećaj da je došlo do pada kupovne moći”, naglasila je.

“Ono što će nastupiti uvođenjem eura može biti povezano s konverzijom dohodaka. Tisuće kuna će se konvertirati u stotine eura i tu je jedan individualan osjećaj koji može nastati, da je došlo do realnog pada kupovne moći do kojeg možda nije došlo. To su neki psihološki odnosi prema visokim brojevima”, rekla je.

Govoreći o recesiji, navodi da svi pokazatelji sugeriraju da je recesija moguća.

“Bilo bi ekonomsko pozitivno iznenađenje da se nakon ovakvog rasta cijena energenata, mogućih nestašica, rasta cijena sirovina, najavljuje se i rast kamatnih stopa, da takav rast troškova ne izazove usporavanje ekonomskih aktivnosti i investiciju”, istaknula je.

Na kraju je novom ministru financija Marku Primorcu zaželjela sreću i uspjeh u poslu kojim će se baviti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI