Markovina kaže kako je Hrvatsku stvorio antifašizam

wikipedia

Prije nego li je predstavio koalicijski program stranaka Možemo, Oraha i Nove ljevice povjesničar Dragan Markovina gostovao je na N1 televiziji, gdje je iznio niz intrigantnih stajališta. Predsjednik Nove ljevice, konstatirao je tako kako nam treba Europa jednakih.

“Treba nam Europa jednakih u kojoj logika profita i kapitala neće biti jedini ključ razumijevanja tog sustava. Ili ćemo pustiti daljnju destrukciju Europe ili ćemo nešto radikalno promijeniti”, komentirao je Dragan Markovina najistaknutije probleme za koje smatra da trenutačno muče Europsku uniju, a uz to kako je naveo uoči obilježavanja proboja logoraša iz Jasenovca i podjela koje i dalje evidentira konstatirao je kako ne postoji ništa dobro u ideji i izvedbi politike NDH.

“Antifašistička borba je stvorila današnje granice Republike Hrvatske. Na kraju rata počinjeni su zločini koje nitko normalan ne može opravdati i o njima se može razgovarati”, poručio je Markovina, uz opasku da je unatoč činjenici da je antifašizam u Ustavu, 90-ih su u Splitu izbrisane ulice s antifašističkim predznakom. Nejasno mu je i kako objasniti 3000 srušenih partizanskih spomenika, a jednako tako neobjašnjivi su i grafiti koji se po tome gradu pojavljuju.

“Brodosplit je jedan od simbola Splita iako evidentno ide nekom kraju, nadam se da ne, ali ide u sličnom smjeru. Moj otac je počeo raditi na splitskom škveru, godinama su stručnjaci nudili programe restrukturiranja brodogradnje da bude održiva u suvremenom kontekstu i to je sve bilo prešućeno i odbijeno, nailazilo se na zidove od svih vlada zbog strateške opredijeljenosti da se ugasi teška industrija i industrija kao takva. Odluka Hrvatske da živi samo od tercijarne djelatnosti poput turizma dugoročno je loša”, komentirao je Markovina stanje u brodogradnji, a potom se dotakao situacije u hrvatskim bolnicama, kao i prava na priziv savjesti kod pobačaja.

“To je apsolutno udar na prava pacijenata i to je nedopustivo. Nikome nije lako donijeti takvu vrstu odluke, ali nitko nema pravo uskraćivati temeljnu skrb. To je na neki način provođenje zahtjeva klerikalne revolucije”, ističe Markovina koji je prozvao Kujundžića da reagira.



“U splitskoj bolnici od 30 ginekologa samo jedan nema priziv savjesti. Toj bolnici gravitira cijela Dalmacija i dio BiH, a imate samo jednog čovjeka koji se ne poziva na priziv savjesti. Kada zovete ne telefon, praktički vas odgovaraju i vrijeđaju, a niti jednoj ženi nije lako donijeti takvu odluku”, rekao je Markovina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI