Markotić upozorava: ‘Moramo popraviti rezultat prije zime, postotak preživjelih na respiratoru je manji od 40 posto!’

Foto: Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je sastanak sa predstavnicima lokalnih stožera.

Glavna tema je veliki rast zaraženih koronavirusom koji zahtijeva uvođenje strožih mjera.

Novinarima se obratio čelnik nacionalnog stožera Davor Božinović.

”Analizirali smo trenutnu situaciju o porastu broja zaraženih. Čuli smo od kolega sa županijskih razina kako oni vide situaciju i zaključili smo da se mjere trebaju što je efikasnije moguće provoditi”, rekao je na početku Božinović.

“Važno je da se svi držimo onih osnovnih preporuka, a to je nošenje maske, držanje distance i higijena ruku. Radi se o vrlo zaraznoj infekciji koja se može pretvoriti u vrlo opasnu bolest, a ničin na koji ju možemo spriječiti je jednostavan”, dodao je.



“Mislim da implementacija mjera HZJZ-a teče dobro te očekujemo da škola krene po planu, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

“Veliki problemi mogu nastati kada netko od tehničkog osoblja donese virus u školu. Od tog trenutka provodi se samoizolacija, a tu je problem broja nastavnika. Prema tome apeliram na sve da budemo odgovorni. Imamo povratne informacije ravnatelja škola i očekujemo da školska godina krene onako kako je zamišljeno. Naglasili smo potrebu ukazivanja na to da se djelatnici škola vrlo odgovorno ponašaju i izvan škole”, dodao je Fuchs.

“Razgovarali smo kako zaštiti stariju populaciju, pogotovo one koju su u institucijama. Stoga se svi trebamo pridržavati ovih propisanih mjera”, rekao je epidemiolog Branko Kolarić.

“Klinika za infektivne bolesti je većinom popunjena te počinje hospitalizacija u KB Dubrava. Ako ćemo gledati na ukupnu situaciju onda vidimo da je 10 zaraženih hospitaliziranih što je dobra situacija. Problem je što će dio njih završiti na respiratorima gdje je postotak onih koji prežive 20-30 posto. Jednostavne mjere su se pokazale učinkovitim i ništa ne koštaju i važno je da ih provodimo prije jeseni i zime kada će biti veći pritisak na zdravstvene ustanove”, rekla je ravnateljica klinike “Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

”Ne možete vidjeti da su dječja igrališta puna i pored toga tri terase kafića pune roditelja, a djeca su raštrkana i nema distance. Počinje u ponedjeljak škola, ako netko u petak bude zaražen što ćemo reći? Da su se zarazili u školi? Ne može tako”, poručila je i dodala da se svi mogu malo žrtvovati.

”Onda ne moramo tražiti tko je krivac, onda smo svi pobjednici”, rekla je Markotić.

Kada je riječ o najavljenom prosvjedu protiv mjera Nacionalnog stožera i njegova rada, Božinović je rekao da smo u demokratskom društvu.

”Policija neće postupati drugačije u odnosu na druge skupove”, poručio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI