MARKIĆ IZGUBILA SPOR: Tvrdila je da ju Dežulović proglasio zatucanom, sud je ipak mislio drugačije

Foto: Davor Pongracic/Cropix

Željka Markić izgubila je sudski spor u kojem je zbog teksta “Željka Markić: glupa ili plavuša?” tužila Borisa Dežulovića.

U tužbi je tražila naknadu od 40.000 kuna plus kamate, ali umjesto toga za troškove parničkog postupka morat će platiti 7500 kuna.

Markić je u tužbi tvrdila da su u članku objavljene netočne, neistinite i štetne informacije koje su je pred obitelji i nepoznatim ljudima dovele do niza neugodnosti pa im je morala objašnjavati da nisu istinite što je uzrokovalo duševne bolove, nesanicu, osjećaj nelagode i preispitivanje vlastitih vrijednosti. Tvrdila je da su čak i njena djeca morala odgovarati svojim prijateljima na pitanja vezanim za članak.

Sud je utvrdio da je objavljeni tekst komentatorskog tipa, a da komentatori imaju pravo iznijeti osobno viđenje zbivanja u različitim sferama društva. U presudi stoji da je Dežulović iznio vrijednosni sud, da je pitanje iz naslova “Željka Markić: glupa ili plavuša?” retoričko tako da kao stilska figura ne očekuje odgovor.

Također je ustanovio da se naknada neimovinske štete iznimno rijetko priznaje kao oblik popravljanja štete kao i da kod tužiteljice i njene obitelji nije utvrđeno da je objavljivanje članka izazvalo izuzetno tešku povredu ugleda i časti niti je izazvao izraženu negativnu reakciju okoline poput prezira i poniženja, te da nije dokazala da u svojoj okolini uživa manji ugled i čast nego prije objave teksta.



Markić je u iskazu tvrdila da je Dežulovićeva kolumna puna seksističkih uvreda i da je u njoj proglašena glupom i zatucanom te da je pisana s jedinim ciljem da je se uvrijedi. Dežulović je objasnio da je tekst napisao povodom presude u sporu koji je protiv Željke Markić dobila aktivistica Mima Simić o čemu je blogerica Dada Batinić na portalu Index.hr napisala satirični osvrt pod naslovom “Željka Markić izgubila nevinost sa Mimom Simić”, piše portal Novosti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI