MARIUPOLJ IPAK U RUSKIM RUKAMA? Evakuiraju se posljednji ukrajinski vojnici

Foto: Guliver Images / REUTERS/Alexander Ermochenko

Nakon dugotrajne i mukotrpne borbe izgleda da je sve gotovo. Ukrajinska vojska objavila je u utorak da se evakuiraju preostali vojnici iz njihova uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj. Time su Rusiji prepustili kontrolu nad tim gradom.

To je kraj najdulje i najkrvavije bitke u ratu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetaka tisuća ljudi, ističu u ukrajinskoj vladi.

Ispod gradske čeličane Azovstalj tjednima su se skrivale stotine ukrajinskih vojnika i civila, no to je postrojenje u ponedjeljak napustilo više od 260 vojnika, među kojima ima teških ranjenika.

“Garnizon ‘Mariupolj’ ispunio je svoju borbenu zadaću. Vrhovno vojno zapovjedništvo naredilo je zapovjednicima postrojbi stacioniranih u Azovstalju da spase živote ljudstva…Branitelji Mariupolja su heroji našeg vremena”, piše u priopćenju Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine u kojem je najavljena evakuacija.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Maliar rekla je da su 53 teško ozlijeđena borca ​​odvezena u bolnicu u Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuirano je humanitarnim koridorom u Olenivku, područje pod kontrolom proruskih pobunjenika.



Dodala je kako će uslijediti potencijalna razmjena svih evakuiranih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika.

No, još uvijek traju napori za evakuaciju preostalih boraca u čeličani Azovstalj. Pretpostavlja se da ih se tamo nalazi još oko 600, objavio je Reuters. 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI