MARINE LE PEN I VIKTOR ORBAN DIJELE ISTO MIŠLJENJE: Protiv ideološke brutalnosti EU-a i potapanja Europe migrantima

wikimedia.org

Protiv ideološke brutalnosti EU-a i ulaska migranata u Europu izjasnili su se mađarski premijer Viktor Orban i čelnica francuske krajnje desnice Marine le Pen. 

Kandidatkinja svoje stranke (Nacionalno okupljanje, RN) za predsjedničke izbore u travnju 2002., Marine Le Pen, prema anketama, mogla bi ispasti već u prvom krugu te je u Budimpešti nastojala ojačati svoj status uz mađarskog premijera koji se u Europi predstavlja kao branitelj Europe.

“Mađarska 2021. pod vašim vodstvom ponovno je na čelu borbe za slobodu naroda”, rekla je kandidatkinja za francusko predsjedništvo na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskim premijerom.


“U listopadu misli nas vode do junaka pobune 1956.”, istaknula je Marine Le Pen o pobuni protiv komunističkog režima tog vremena koji je podržavao Sovjetski savez.

Oboje su zajedno oštro kritizirali “ideološku brutalnost” Europske unije, odbacujući svako načelo primata europskog prava nad nacionalnim čime su snažno stali na stranku Poljske koja takav spor vodi s Bruxellesom.“To je načelo nametnuto manevrima i poljsko pravosuđe potpuno opravdano potvrđuje svoje pravo da odredi i provodi temeljna pravila svog nacionalnog pakta”, rekla je Marine Le Pen.

Dodala je kako “prijetnje sankcijama, isključivanjem, predstavljaju rijetko nasilje prema Mađarskoj i Poljskoj”. Kritizirala je “centraliziranu vlast Bruxellesa, opijenu vlastitim postojanjem i svemoći”.

U tom kontekstu, i Orban i Le Pen zauzeli se za savez nacija, novu desnu grupu.

Premijer Orban, čija je stranka Fidesz u ožujku napustila grupu Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, rekao je da “traži partnera za suradnju u novoj eri”.

.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI