MARIJI SELAK RASPUDIĆ STIGLO PISMO ŽALBE: Udruga SOS Rijeka nezadovoljna je s dnevnim redom sjednice

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora održat će se u petak 15. sjednicu po redu.

Na dnevnom je redu sjednice “Tematska točka: Ima li diskriminacije na temelju spola u procesu odlučivanja o ostvarivanju roditeljske skrbi nad djecom?”.

Iz udruge SOS Rijeka reagirali su na dnevni red sjednice i izrazili svoje žaljenje što se Odbor neće baviti pitanjem “sindroma otuđenja”.

U nastavku pročitajte reakciju SOS-a Rijeka u cijelosti:

Poštovana predsjednice Odbora Selak Raspudić, poštovani/e članovi/ice Odbora,



Ovim putem obraćamo Vam se u vezi predloženog dnevnog reda 15. sjednice Odbora za ravnopravnost spolova zakazane za 1.10.2021. godine, odnosno u vezi 1. tematske točke: „Ima li diskriminacije na temelju spola u procesu odlučivanja o ostvarivanju roditeljske skrbi nad djecom?“

Kao udruga koja izravno radi sa žrtvama obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja, na ovaj Vam način skrećemo pozornost na određene okolnosti koje smatramo nužnima uzeti u obzir tijekom sjednice.

U fokusu hrvatskih građana, struke i javnosti trenutno je pitanje “sindroma otuđenja” koji se manifestira kao dio mnogo šireg problema neprepoznavanja rodno uvjetovanog nasilja i institucionalnog nasilja prema ženama i (posljedično) djeci.

U tom smislu, žao nam je što upravo ta konkretna problematika nije našla mjesto na dnevnom redu Vašeg Odbora. Ipak, izražavamo nadu da ćete osigurati da odabrana tema (diskriminacija na temelju spola u procesu odlučivanja o ostvarivanju roditeljske skrbi nad djecom) ne predstavlja otvaranja rasprave o potpuno novoj i s trenutno gorućim problemima hrvatske stvarnosti nepovezanom temom. Drugim riječima, nadamo se da ćete osigurati da polazišna točka i preduvjet za bilo kakvu raspravu budu:

– razlikovanje razvoda, konfliktnih razvoda i razvoda u kojima je prisutno nasilje, odnosno razlikovanje uvjeta za uređenje roditeljske skrbi u slučajevima u kojima postoji sumnja na obiteljsko nasilje od onih u kojima ista ne postoji;

-rodna uvjetovanost nasilja prema ženama, ali i rodna uvjetovanost institucionalnog nasilja koje nastaje primjenom “sindroma otuđenja” i sličnih koncepata u slučajevima u kojima je prisutno obiteljsko nasilje.

U tom smislu, skrećemo Vam pažnju i na priopćenje koje je SOS Rijeka zajedno s još 15 organizacija i/ili pojedinki koje se bave zaštitom ženskih ljudskih prava dana 7. rujna 2021. godine uputila Vladi RH, Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvu pravosuđa i uprave, Hrvatskom saboru, Hrvatskoj psihološkoj komori, Hrvatskoj komori socijalnih radnika, Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i Pravobraniteljici za djecu. Molim Vas da i Vaš Odbor u okviru svojih nadležnosti i ovlasti uzme navedeno u razmatranje.

Također, smatramo da bi u cilju stvaranja realnije slike stanja u našoj državi bilo korisno da se ubuduće, sukladno temi, više uključuju i dionici izvan Zagreba, odnosno dionici iz različitih dijelova Hrvatske.

U nadi da će naše sugestije biti uzete u obzir, zahvaljujemo na Vašem vremenu.

Za bilo kakve dodatne informacije i buduće suradnje, stojimo Vam na raspolaganju”, stoji u pismu koje potpisuju Iva Čatipović i Lorena Zec.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI