Marijana Petir smatra kako “samo jaka Slavonija može i Hrvatsku učiniti jakom”

screenshot

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, zajedno s kandidatima svoje nezavisne liste za predstojeće izbore za EU parlament, u dvodnevnom je posjetu Slavoniji.

Posjet je započeo jučer susretom s nadbiskupom i metropolitom đakovačko-osječkim mons. Đurom Hranićem te posjetom samostanu sestara sv. Križa u Đakovu. Petir je, u društvu s ostalim kandidatima Domagojem Stjepanom Krnjakom, Matom Brlošićem, Nedom Aberle i Zvonimirom Kalićem, prošetala đakovačkim korzom, gdje je razgovarala s građanima, ali i obišla hrvatske vojnike koji obilježavaju 12. obljetnicu ustrojavanja Tenkovske bojne “Kune” u Đakovu.

U Vrpolju, rodnom mjestu hrvatskog kipara Ivana Meštrovića posjetili su njemu posvećenu galeriju, a potom obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ovogodišnjeg najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika Zvonimira Kalića gdje su se susreli s poljoprivrednicima tog kraja. Kalić, koji uzgaja industrijsku konoplju, proglašen je u travnju najboljim hrvatskim mladim poljoprivrednikom i predstavljati će Hrvatsku na europskom natječaju za najboljeg  mladog poljoprivrednika. On je kandidat na nezavisnoj listi zastupnice Petir za izbore za Europski parlament kao predstavnik mlade generacije hrvatskih poljoprivrednika za koje se Petir posebno zalaže.

U općini Semeljci, Petir i kandidati liste br. 21 susreli su se s načelnikom Grgom Lončarevićem te posjetili OPG Rimac i OPG Raguž. U Strizivojni su obišli OPG Nikole Degmečića a primio ih je i načelnik Općine Josip Jakobović. Ususret blagdanu sv. Florijana i obilježavanju Dana vatrogasaca, susreli su se i sa članovima DVD-a Strizivojna s kojima je Petir, kao dobrovoljna vatrogaskinja, podijelila svoje inicijative za zaštitu od požara na europskoj razini.

Prvi dan posjeta Slavoniji završen je predstavljanjem nezavisne liste Marijane Petir u prepunom Hrvatskom domu u Strizivojni. Predstavljajući svoju listu i govoreći o postignućima u prošlom mandatu u Europskom parlamentu, Petir se posebice prisjetila predstavljanja Slavonije u svibnju 2018. u Bruxellesu na kojemu je sudjelovao i KUD “Šokadija” iz Strizivojne te je rekla kako se u Slavoniji uvijek osjeća kao kod kuće. Dobitnica EU Oskara u kategoriji poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva, govorila je i o postignućima važnima za hrvatske poljoprivrednike te istaknula kako poljoprivreda mora biti strateški nacionalni interes Republike Hrvatske.



“Poljoprivreda treba biti strateška gospodarska grana Hrvatske jer je pitanje samodostatnosti proizvodnje hrane i očuvanja ruralnog prostora pitanje nacionalne sigurnosti. Nema snažne Hrvatske bez snažne Slavonije u kojoj želimo snažnu poljoprivredu kako bi omogućili da Slavonci ostanu na svojoj djedovini i da mogu dostojanstveno živjeti od svog rada”, rekla je Petir.

Lista 21 jedina je kandidacijska lista za Europski parlament na kojoj se nalaze ljudi koji poljoprivredu i razumiju i žive. Treći na nezavisnoj listi Marijane Petir je potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić. Uz Zvonimira Kalića, najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, na listi je i najuzornija hrvatska seoska žena Melita Vrbanek. Domagoj Stjepan Krnjak, drugi na listi broj 21, parlamentarni je savjetnik zastupnice Petir u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj. Uz njih, na predstavljanju liste u Strizivojni sudjelovala je i četvrta na listi dr. Neda Aberle iz Slavonskog Broda.

Drugoga dana posjeta Slavoniji, Petir i kandidati liste 21, obišli su Oprisavce gdje su se susreli s Udrugom uzgajivača slavonsko – srijemskog goveda i predstavnicima Brodskog ekološkog društva, te su u Općini Drenovci obišli OPG Ivane Jurić, najuzornije hrvatske seoske žene za 2014. godinu. Danas će posjetiti i Vukovar u kojem će na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odati počast poginulim hrvatskim braniteljima i prisustvovati otvorenju festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI ZAJEDNO HRVATSKO NAJ“.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI