Marijana Petir: ‘Neki promovirali ideje koje su u suprotnosti s hrvatskim nacionalnim interesima’

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

“Osobno smatram da trebamo mirnim putem i u dijalogu naći rješenje za ovaj problem no jasno mi je da bi i građani htjeli uzeti stvar u svoje ruke jer možda u svakom trenutku nemaju pregled svih aktivnosti koje se poduzimaju“, kaže Petir

S obzirom da Slovenija nastoji diplomatskim putem utjecati na Europsku Komisiju oko graničnog spora s Hrvatskom, te njihovi europarlamentarci nastoje sa svoje strane utjecati razgovarali smo s hrvatskom europarlamentarkom Marijanom Petir upravo oko njezinog viđenja cijele situacije

Kako ocjenjujete rad Vlade i premijera Plenkovića zbog trenutne situacije sa Slovenijom?

Hrvatska Vlada, koliko mi je poznato, koristi mehanizme i aktivnosti koje su joj na raspolaganju kako bi se riješilo bilateralno pitanje graničnoga spora sa Slovenijom. Sloveniji nije pošlo za rukom ono što je planirala, uvući Europsku komisiju u rješavanje ovog pitanja i bilateralni spor proglasiti europskim problemom a Hrvatsku državom članicom koja krši temeljni ugovor EU,” izjavila je Marijana Petir.

Parlamentarka je nadodala kako i sam predsjednik Komisije Juncker je rekao da razumije poziciju Hrvatske iz čega proizlazi da su čelnicima europskih institucija s hrvatske strane dostavljeni argumenti, no to ne znači da na tome treba stati.

Hrvatska diplomacija mora biti proaktivna i u ovom ali i u nekim drugim slučajevima. Kad je u pitanju zaštita naših građana koji žive  i rade u pograničnom području, predstavnici hrvatskih ribara iz Istre dobili su na sastanku s nadležnim ministarstvima potporu i jamstvo Vlade da će njihovi interesi biti zaštićeni i da će u Savudrijskoj vali moći nesmetano ribariti, stoga očekujem od hrvatske Vlade da svoje obećanje i izvrši,” komentirala je Petir rad Vlade.



Mnogi smatraju kako je do ove situacije došlo zbog lošeg pristupa hrvatske diplomacije nakon izlaska iz arbitraže. Kakav je Vaš dojam?

Hrvatska strana komunicira argumentima i na mjestima koja su predviđena za rješavanje problema dok slovenska strana koristi populističke metode komunikacije u medijima jer su svjesni da je njihov akt jednostran i u suprotnosti s međunarodnim pravom,” izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu i nadodala kako je jasno je da i aktivnosti koje zadnjih dana poduzimaju slovenski političari imaju u pozadini lokalne izbore koji će se u njihovoj državi održati u lipnju.

Kolege hrvatski europarlamentarci i ja pojasnili smo stajalište Hrvatske prema svim europskim institucijama”, kazala je,” no žao mi je što niti u ovom pitanju nismo bili jedinstveni i što su se neki promovirali ideje koje su u suprotnosti s hrvatskim nacionalnim interesima.”

Vidimo da su i hrvatski ribari ocijenili izjave nekih  hrvatskih političara kojima pozivaju provođenje arbitražne odluke kao izdaju hrvatskih nacionalnih interesa.”

Smatra kako bi bilo bi dobro da hrvatski političari i hrvatska diplomacija budu glasnogovornici hrvatskih stajališta i hrvatskoga naroda i da to odrade na najbolji mogući način.

Kako ocjenjujete potez eurozastupnice Ruže Tomašić koja je poslala Europskoj komisiji prioritetno pitanje?

Sve aktivnosti koje idu u prilog prikupljanju argumenata za hrvatsku stranu su dobrodošle,” pohvalila je Petir svoju kolegicu iz Parlamenta.

Komentirala je otvoreno pismo koje je prije koji dan poslala Jean Claude Junckeru: “I sama sam još jednom predsjedniku Komisije ukazala na činjenice i još jednom ponovila naš stav kako je arbitražna odluka od 29. lipnja 2017. iz kompromitiranog postupka za Hrvatsku neprihvatljiva i ne može se jednostrano primijeniti.”

Hrvatska je 2009. godine potpisala Sporazum o arbitraži u dobroj vjeri u nepristranost suda. Otkrivanjem transkripata u srpnju 2015. godine između slovenskog arbitra i agentice slovenske vlade nepovratno je narušeno povjerenje u Arbitražni sud.,” podsjetila je na povijest međusobnih odnosa sa Slovenijom.

Naglasila sam kako je Hrvatska mnogo puta i na brojne načine istaknula spremnost da, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom, spor sa Slovenijom riješi bilateralnim pregovorima međutim, sama pomisao bilo kakvog političkog pritiska za prihvaćanje odluke kontaminiranog Arbitražnog suda i stvaranje ozračja ucjene od strane Slovenije prijetnjama Hrvatskoj blokiranjem ulaska u Schengenski prostor ili Eurozonu duboko vrijeđa naše građane u njihovim poimanjima europskih vrijednosti i dosega civilizacijske razine za koju se zalaže EU.”

Kako gledate na potez Petra Janjića Trombona i njegovo pokretanje “Regate za razum”? – prilikom postavljanja ovog pitanja hrvatskoj europarlamentarki, nije se znalo kako će Petar Janjić Trombon odustati od “Regate za razum”

Svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje te ima pravo na miran prosvjed bez da ga netko tko misli drugačije vrijeđa”, Petir se osvrnula na Trombonovu ideju.

Osobno smatram da trebamo mirnim putem i u dijalogu naći rješenje za ovaj problem no jasno mi je da bi i građani htjeli uzeti stvar u svoje ruke jer možda u svakom trenutku nemaju pregled svih aktivnosti koje se poduzimaju, posebno kada su svima poznate opstrukcije koje s slovenske strane dolaze prema Hrvatskoj godinama – od pokušaja prisvajanja teritorija, blokade pregovora pa do stalnih prigovora i opstrukcije registracije zaštite geografskog porijekla hrvatskih poljoprivrednih proizvoda jer ih oni prisvajaju kao svoje.”

No ipak, smatram da bi sva ta pitanja trebala rješavati diplomacija u suradnji s našim relevantnim stručnjacima a posebice kada je riječ o graničnom sporu te na ovom pitanju ne bi trebalo skupljati jeftine političke bodove u trenutku kada se  traži trajno rješenje problema,” upozorila je poznata hrvatska političarka.

Mislite li kako je moguća eskalacija napetosti Hrvatske i Slovenije u vidu nasilja ili je ipak izglednije da se situacija pokuša razriješiti mirnim putem?

Ustvrdila je kako “Mi smo demokratska država i koristimo se demokratskim načinima rješavanja sporova, a to je primarno dijalog. Bilo kakve aktivnosti koje ne idu u smjeru dijaloga i mirnog rješenja ne pomažu rješavanju kompletne situacije. Osobito ne pomažu ljudima koji žive s jedne i druge strane granice, posebno našim ribarima kojima to more i taj prostor život znače.”

Predložila je da bi dvojica premijera trebala sjesti i razgovarati o svim otvorenim pitanjima ustvrdivši kako”hrvatska javnost nikad neće prihvatiti odluku suda koji je narušio svoju čast te se kompromitirao i pokazao da ne zaslužuje naše povjerenje”.

Sve dok se ne utvrde granice ostajemo pri prijašnjim pozicijama, a one su potpunosti jasne,” Petir je oko toga pitanja zauzela jasan stav.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI