Marija Selak i Raspudić oduševljeni diverzijom desnice oko prijedloga ulica u Zagrebu, dok Jokić sve to naziva sramotom

screenshot

„Jugoslavije više nema. Ona postoji još samo u glavama ekstremne desnice i ekstremne ljevice", smatra Jokić

Gotovo svi sugovornici u petak u emisiji HTV-a ‘Peti dan’ komentirajući posljednje inicijative za preimenovanje zagrebačkih ulica polazili su od pretpostavke kako je hrvatska desnica izmislila prijedloge za preimenovanjem nekih ulica u ime nepostojeće lijeve udruge.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine je na sjednici jednoglasno odbio prijedlog navodne Antifašističke inicijative Hrvatske za imenovanje ulica Crvene armije i Aleksandra Rankoviića pa o tome Skupština neće ni raspravljati.

Doktorica filozofije Marija Selak, istaknula je kako je odraz duha modernog vremena nazivati ulice po ljudima.

Selak: Desnica je pokazala sposobnost za humor

“U Zagrebu se dogodila duhovita diverzija od strane desnice nedavnim prijedlozima za promjenu zagrebačkih ulica. Zanimljivo je da je desnica ušla u polje humora i ironije, koje se tradicionalno smatra polje lijevih. Ljevica nije dobro na to odgovorila. Spominjanje ideje da se dio Vukovarske ulice u Zagrebu uskoro preimenuje u ulicu Boška Buhe, što bi kao ljevica mogla predložiti, dovelo je stvar do apsurda, a ljevica se nije najbolje snašla. Pobjedu je odnijela desnica”, zaključila je, među ostalim, Marija Selak



Boris Jokić, bivši voditelj kurikularne reforme, smatra općenito da se građane u Hrvatskoj premalo pita.

“Sramota je za jedan grad da se ozbiljno raspravlja o prijedlozima udruga koje ne postoje. Gubi se novac i vrijeme na taj način. To je sramota za ovu zemlju, za hrvatsku desnicu i tu stranku Neovisne za Hrvatsku”, naglasio je Jokić.

“Političari preimenovanjem ulica pokušavaju prekrajati povijest. Zrele nacije nemaju više takvih problema. Neke ulice su u Zagrebu već pet puta promijenile nazive. Trošak uvijek plaćaju građani bez obzira što o o tome kažu Rada Borić ili Zlatko Hasanbegović. Apsurdno je da jedna politička opcija troši vrijeme, novac i medijski prostor na takve prijedloge”, naglasio je Jokić, kazavši kako je i relevantno što on misli o samim tim prijedlozima.

Njegov stav je da treba raspravljati isključivo o legitimnim prijedlozima.


Raspudić: I u SAD-u se raspravlja o spomenicima

Nino Raspudić, filozof i politički analitičar, nije se složio se s time da zrele nacije ne raspravljaju o ulicama ili spomenicima, navevši primjer SAD-a gdje raspravljaju o spomenicima.

“Ulice su se često u Hrvatskoj mijenjale. Što je trebalo ostaviti 1990., a što srušiti? U Varaždinu smo imali do 1941. dvometarski konjički spomenik Karađorđeviću. Tako su se i 1945. rušili spomenici, pa i banu Josipu Jelačiću u Zagrebu. Sličnih stvari je bilo i u drugim gradovima, na primjer u Splitu. Nikad nismo bili u situaciji nulte zdrave pozicije.

Neće više svaka nova vlast u Zagrebu promijeniti sve ulice. Većina ostaje neupitna i neće se mijenjati. Ne vidim stoga veliku dramu. Prijedlozi za imenovanjem ulica Ive Lole Ribara i 8. svibnja 1945. stoga su smiješni.

Izveli su jedan maestralan potez i dobili veliku utakmicu u javnost prijedlozima za imenovanjem ulica Crvenoj armiji i Aleksandru Rankoviću. Ne vidim razloza zašto bi se u pluralnoj Hrvatskoj trebalo odavati počast nekome tko se zalagao za Jugoslaviju”, istaknuo je Raspudić.

Jokić: Jugoslavija živi još samo u glavama ekstremne desnice i ekstremne ljevice

Jokić ipak ne drži da je to mudar potez.

“Desnica u Zagrebu pokazuje da ih jedino zanima simbolika i prekrajanje povijesti. To je pogrešno s pozicije vlasti”, istaknuo je Boris Jokić, dok se Raspudić s time nije složio.

Znanstvenik Petar Tomev Mitrikeski smatra da antifašizam kao svjetska stečevina nije odvojena od jugoslavenske ideje. I to je problem hrvatske ljevice.

“Ne vidim da su se jugoslavenski partizani borili za hrvatsku državu”, rekao je, između ostaloga, Mitrikeski.

“Nakaradna je ideja”, smatra Jokić, “da ništa iz doba Jugoslavije ne treba obilježavati ulicama. Jugoslavije više nema. Ona postoji još samo u glavama ekstremne desnice i ekstremne ljevice”.

Odgovorio mu je Mitrikeski, kazavši kako bi u Zagrebu trebao postojati i Trg žrtava komunizma ili Trg žrtava totalitarističkih sustava.

Raspudić je pak Jokića podsjetio da je pojam zapadnog Balkana i deklaracija o zajedničkom jeziku produžetak nostalgije elite iz jugoslavenskog razdoblja, tako da jugoslavenska ideja ipak nije sasvim mrtva.

Komentatori Petog dana govorili su, među ostalim, kritički i o rastućem nasilju i brutalnosti među mladima, osobito nakon nekoliko otkrivenih slučajeva dogovorenih tučnjava među splitskim srednjoškolcima, kao i o danskom, tj. skandinavskom pogledu na život i umjerenost.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI