MARIJA RATKIĆ IZAŠLA IZ ISTRAŽNOG ZATVORA U REMETINCU: Škugor tvrdi da je plin prodavan prema poslovnoj politici INA-e

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Marija Ratkić je u ponedjeljak izašla iz istražnog zatvora u Remetincu, a trebala izaći iz pritvora još prošlog petka, USKOK ne sumnjiči Ratkić da je u aferi ostvarila protupravnu imovinsku korist, objavio je N1.

Međutim, zbog isteka radnog vremena osječkog Trgovačkog suda brisanje iz sudskog registra tog dana nije provedeno iz formalnih razloga, rekla je ranije za Hinu njezina odvjetnica Višnja Galešić.

Mariji Ratkić je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, ali odmah je podnijela ostavku, te za nju više nije bilo zakonskih razloga za njezin ostanak.

Odvjetnik Petar Pavković, koji također brani Mariju Ratkić, ranije je izjavio da njegova branjenica nije priznala krivnju i da neće biti svjedokinja pokajnica.

Ratkić se sumnjiči da je prodavala plin i pritom zaračunavala manipulativne troškove, a prema pisanju medija sada već bivša direktorica PIS-a je u svojem iskazu USKOK-u rekla da je sve radila po nalogu također sada već bivšeg INA-inog direktora Damira Škugora koji je ujedno bio i član nadzornog odbora PIS-a.Uz Ratkić i Škugora, USKOK-ovom istragom zbog malverzacija u preprodaji plina, obuhvaćeni su i Škugorov otac Dane Škugor, donedavni predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak i njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje.

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić “izvukao” 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak 68,9 milijuna kuna profita. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Istražitelji sumnjaju da je INA jeu konačnici oštećena je za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljena tvrtka su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna.

Također, otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali plin od INA-e po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Kako se doznaje Škugor je na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici INA-e.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI