Marija Bubaš: Osobe koje su zaražene i imaju blagu sliku ili ako su asimptomatske su u kućnoj izolaciji i one neće moći izaći na birališta

Screenshot HRT

Povećani broj novooboljelih od bolesti COVID-19 i mogući prodor koronavirusa u bolnice komentirala je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš

“Bolnički sustav je spreman na to da svaka osoba može biti zaražena pa i zdravstveni djelatnici. Da je zaraženo dvoje zdravstvenih djelatnika zvuči alarmantno, ali provedba testiranja će pokazati o kojem je broju riječ, djelatnika i pacijenata. Od brojki je važnije to da se reagiralo na vrijeme. Čim se uočila pojava zaraze”, kazala je Marija Bubaš.

U Merkuru uzeti brisevi liječnika i svih pacijenata s odjela

Navela je da su neki zaraženi zdravstveni djelatnici bili na godišnjem odmoru te da je i kod pacijenata bilo pozitivnih, ali testiranja su u tijeku pa će epidemiolozi odlučiti kako dalje. U bolnici Merkur, kazala je – uzeti su uzorci kod djelatnika za koje je epidemiološka indikacija pokazala da je to potrebno te uzorci svih pacijenata na odjelu.

Vezano za zabrane posjeta u bolnicama kazala je kako se, nakon prvotnih potpunih zabrana, sada reagiralo selektivno, jer je pacijentima bitan kontakt s obitelji. Ukoliko dođe do poboljšanja situacije na terenu, doći će do popuštanja i te mjere. Na pitanje zašto se ne dopusti roditeljima da posjećuju svoju djecu u bolnici, odgovorila je kako je to za nju emotivno pitanje.

‘Ja sam bila pacijent i moje dijete je bilo pacijent’

“I liječnik može biti pacijent. I dijete liječnika može biti pacijent pa se to i meni dogodilo. I ja i moje dijete smo u rodilištu, a kasnije i u bolnici bili pacijenti i posjete nisu bile dozvoljene u to vrijeme. Vjerovala sam da postoji razlog za to i željela sam da i ja i dijete čim prije odemo kući. Bilo mi je jako važno da neki vanjski čimbenici ne remete osjetljivu ravnotežu sa bolesti i zdravlja. Vjerujem i moramo vjerovati jedni drugima”, kazala je Bubaš.



Komentirajući peticiju Uduge Roda koju je potpisalo više od 30 tisuća ljudi kazala je kako je period nakon poroda više osjetljiv i sklon pojačanom zgrušavanju krvi što je i karakteristika zaraze koronavirusom. Izrazila je nadu da će se u ovom slučaju naći zajednički jezik.

Izbori kao rizik i glasanje zaraženih

“Teško je komentirati kako je to bilo u Srbiji. Pretpostavljam da su mjere bile iste. Epidemiološki okvir za izbore je takav da ako ga se budemo pridržavali, onda izbori ne bi trebali biti faktor koji će nam donijeti povećanje broja zaraženih”, kazala je Bubaš.

“Osobe zaražene koronavirusom, ako imaju blagu sliku ili ako su asimptomatske – nisu u samoizolaciji nego u kućnoj izolaciji. Glasovati će moći samo njihovi kontakti. Ti kontakti su u samoizolaciji”, kaže Bubaš. Smatra kako o glasovanju zaraženih osoba ne treba ni raspravljati jer je to veći epidemiološki rizik.

Noćni klubovi

“Vjerujem da su zemlje koje su zatvorile noćne klubove imale razloga da to naprave. Postoje velike razlike od klubova do kafića, restorana i drugih, kaže Bubaš. Pozvala se na istraživanje Filozofskog fakulteta prema kojemu su Hrvati jako druželjubiv narod, naročito u populaciji mladih. Upozorila je da svatko mora odlučiti hoće li ući u klub koji je prenapučen, a i oni koji vode klub trebali bi paziti na to”, upozorila je.

Testiranje i asimptomatski slučajevi

“Nastavak epidemije u Hrvatskoj obilježen je asimptomatskim slučajevima i blažom kliničkom slikom. Upravo otkrivanje asimptomatskih slučajeva bi pomoglo da se provede veći broj testiranja. O tome će odlučivati struka, kazala je Bubaš dodajući da je minimum u svijetu testiranje 10 tisuća na milijun stanovnika te da Hrvatska ima dvostruko više od toga”.

“Ključno je obzirno i pravilno ponašanje prema svome i tuđem zdravlju”, zaključila je Bubaš, prenosi HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI