MARIĆ SMIRUJE SITUACIJU: ‘Nikako se ne planira ići u smjeru naglog smanjenja ili ukidanja minusa na tekućim računima’

screenshot

Nakon objave HNB-a da pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se bankama propisuju nova pravila za prešutno “kreditiranje” putem tekućih računa, ne stišava se bura u javnosti.

Mnogi građani do tada nisu ni znali da postoje prešutna prekoračenja.

Vlada je jučer na sjednici donijela odluku da će ići u izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kako bi se regulirala ta situacija.


Međutim, ministar financija Zdravko Marić umiruje strasti i ističe kako se “nikako ne planira ići u smjeru naglog smanjenja ili ukidanja minusa na tekućim računima”.

Marić je kazao kako “eventualne izmjene ni u kojem slučaju ne bi smjele i neće dovesti do toga da dovedu do nekog iznenadnog, izvanrednog ili ubrzanog smanjivanja ili potpunog ukidanja tih prekoračenja”.“Ni u kom slučaju ne bi bila ideja da dođe do nekakvog paničnog djelovanja banaka, a onda i dodatnih problema za građane”, kazao je Marić. Dodaje kako je Vladina namjera osigurati određeno vrijeme u kojemu bi se dvojbene situacije regulirale.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), 31.000 građana je u dopuštenom prekoračenju tzv. ‘minusu’, a 840.000 u prešutnom. Pritom je prosječna kamatna stopa na dopušteno prekoračenje 7,6 posto, a na prešutno između 10 i 11 posto.

Marić je kazao i da od 2,6 milijuna tekućih računa oko 1,8 milijuna korisnika ima odobrena prekoračenja, ali da je od toga 65 posto onih koji ga koriste.

Na upit o tome je li HNB trebao ranije reagirati na činjenicu da velik dio građana svakodnevno živi s minusima i prekoračenjima, Marić je odgovorio da s obzirom na svoju poziciju ne komentira poteze neovisne monetarne vlasti.

Sljedećeg tjedna održat će se sastanak sa svim bankama koje klijentima omogućavaju prešutna prekoračenja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI