MARIĆ O REBALANSU PRORAČUNA: Želi ga izglasati što prije, pred zastupnicima će se naći već sljedeći tjedan

screenshot

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako bi se prijedlog rebalansa državnog proračuna za 2021. godinu trebao naći pred saborskim zastupnicima sljedeći tjedan u srijedu.

O proračunu za 2022. godinu Sabor bi trebao raspravljati početkom prosinca.

“Ideja je da se rebalans što prije raspravi i izglasa, kako bi se do kraja godine mogle obaviti sve predviđene preraspodjele i plaćanja”, istaknuo je Marić.


Kako je ranije najavio, rebalansom proračuna koji će u četvrtak biti predstavljen na Vladi, za zdravstvo je predviđeno 1,6 milijardi kuna.

Komentirao je ponovni rast dugova zdravstvenog sustava prema veledrogerijama te je  upozorio da taj dug raste unatoč proračunskom izdvajanju za zdravstvo od devet milijardi kuna, čemu valja dodati 23 milijarde kuna proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.To, prema njegovim riječima, upućuje na potrebu reformi zdravstvenih rashoda, odnosno boljeg i efikasnijeg trošenja novca poreznih obveznika, uz zadržavanje kakvoće zdravstvenog sustava.

Na upit ima li novca za financiranje novog kuga mjera potpora gospodarstvu zbog pandemije koja ne popušta, Marić je odgovorio da u proračunu za 2022. nema više mjera za očuvanje radnih mjesta ni približno razinama iz ove godine.

Podsjetio je da takvih mjera nije bilo ni u prijedlogu proračuna za 2020., ali su donesene kad je to bilo po: trebno radi zaštite zdravlja i očuvanja radnih mjesta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI